Dansk handel skal styrke demokratiet i Tunesien

Det arabiske forår har ændret hele Mellemøsten, men kun Tunesien står tilbage med et spirende demokrati. Den udvikling skal styrkes gennem handel, mener en række danske erhvervsfolk fra blandt andet FLSmidth og Hempel, der nu åbner et dansk-tunesisk handelskammer.

I de tunesiske byer er der ligesom i de øvrige byer i Nordafrika et livligt markedsliv, men landet er meget mere end det: »Tunesien er også et forbavsende veludviklet land med en uddannet befolkning og en industri, der på mange måder kan måle sig med den vesteuropæiske,« forklarer Anders Torbøl, partner i Njord advokatfirma, som skal være formand for et nyt dansk-­tunesisk handelskammer. Foto: Fethi Belaid Fold sammen
Læs mere

Det var i Tunesien, det begyndte, og det er her, det lykkedes. Trods store forhåbninger til det arabiske forår, hvor befolkningerne i en række nordafrikanske og mellemøstlige lande demonstrerede for frihed og demokrati, ligner det nu mere en ideologisk vinter i det prøvede område.

I Egypten har militæret taget magten igen, mens Libyen og Syrien hærges af borgerkrige, men i Tunesien spirer et ungt demokrati. Denne udvikling skal understøttes i form af handel mener en række danske erhvervsmænd, der har besluttet sig for at etablere et dansk-tunesisk handelskammer.

»Skal det nye tunesiske demokrati have en chance for at overleve, er det helt afgørende, at landets handel med de vestlige demokratiske lande styrkes. Det bør der også være grundlag for. Tunesien er nemlig også et forbavsende veludviklet land med en uddannet befolkning og en industri, der på mange måder kan måle sig med den vesteuropæiske,« siger Anders Torbøl, partner i Njord advokatfirma, som bliver Handelskammerets formand for bestyrelsen, hvor operationsdirektør hos FLSmidth, Jan Sahl, samt den adm. direktør i Hempel, Pierre-Yves Jullien, også deltager.

Selv om de demokratiske udsigter i Tunesien er ganske gode, ser det mere dystert ud med økonomien i landet. Vækstraterne ligger på europæiske niveau, og forventningerne er, at væksten vil være så godt som negativ i 2016.

Desuden har landet været martret af flere terrorangreb, hvor to angreb i første halvdel af 2015 slog over 40 mennesker ihjel, mens et angreb så sent som mandag kostede 45 personer livet i det østlige Tunisen.

Terrorangrebene har haft en mærkbar effekt på økonomien, vurderer Verdensbanken, der giver terror skylden for, at det nordafrikanske land oplevede negativ vækst i den sidste halvdel af 2015.

Rækken af angreb har dog ikke eroderet fundamentet under det nye demokrati. Det glæder udenrigsminister Kristian Jensen (V), der kaldet det »rigtig positivt«, at der nu bliver etableret et handelskammer:

»Den private sektor kan spille en stor rolle for at få bragt økonomien på fode igen. Det vil være med til at konsolidere Tunesiens nye demokrati. Handel er med til at give folk levebrød og bedre fremtidsudsigter – og det er afgørende for et land som Tunesien. Frihandel er med til at skabe opblomstring og stabilitet. Og omvendt: Hvis varer ikke kan passere grænser, så risikerer vi, at soldater gør det,« siger Kristian Jensen.

Den altoverskyggende udfordring med at få bragt den Tunesiske økonomi op i gear er den høje arbejdsløshed i landet, der lå på omkring 15 procent i 2015. Denne mangel på arbejde har gennem 2016 ført til protester flere steder i landet.

For dansk-tuneseren Moncef Barhoumi, der bliver handelskammerats generalsekretær, bliver arbejdsløsheden i det nordafrikanske land fokusområde:

»Det er min største personlige bekymring. Hvis vi gennem mere samarbejde mellem danske og tunesiske virksomheder kan bidrage med et lille plus i den retning, så vil jeg være lykkelig,« siger Moncef Barhoumi.

I maj starter handelskammeret sit virke, hvor en række tunesiske virksomheder tager på besøg i Danmark.