Dansk gennembrud for jagerfly

Efter længere tids venten har Terma landet sin første ordre til det storstilede jagerfly projekt, Joint Strike Fighter. Med ordren er milliarder af kroner på vej til dansk erhvervsliv.

Milliarder af kroner er nu på vej til dansk erhvervsliv, der skal være med i udvklingen og produktionen af fremtidens jagerfly, Joint Strike Fighter.

Virksomheden Terma har som en af verdens førende producenter af højteknologisk isenkram til selvforsvarssystemer, overvågning og militær kommunikation modtaget sin første konkrete ordre til det storstilede, interntionale jagerflyprojekt med et samlet budget på omkring 3.000 mia. dollar.

Efter længere tids utålmodig venten for dansk erhvervslivs deltagere i projektet markerer ordren på 8,5 mio. dollar blot startskuddet på det, som alene for Terma ventes at løbe op i ordrer for mere end én milliard kroner, oplyser divisionsdirektør Børge Witthøft fra Terma.

»Det er et gennembrud for danske virksomheders deltagelse i Joint Strike Fighter. Tidsplanen er blevet lidt forsinket, men det her er blot den første af en serie ordrer til Terma og dansk erhvervsliv. Vi har lagt et stort arbejde i at bringe os i position, og nu er vi for alvor på banen,« siger han.

Gun pods
I første omgang har Lystrup-virksomheden Terma indgået en kontrakt med General Dynamics og den amerikanske jagerflyproducent Lockheed Martin om at designe, udvikle og producere såkaldte gun pods til fremtidens kampfly F-35 Joint Strike Fighter. Gun pods er beholdere til maskinkanoner, som kan monteres på undersiden af kampflyene.

Alene produktionen af gun pods vil ifølge Børge Witthøft på sigt føre til en ordre på mellem 500 og 750 mio. kr.

Dertil kommer endnu et stort tre-cifret millionbeløb fra ordre på de såkaldte pilons, som Terma forventer at lande i løbet af i år.

Udover Terma er flere andre danske virksomheder tæt på at modtage konkrete ordrer til projektet, erfarer Berlingske Tidende.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) var for godt en måned siden i USA netop for at lægge pres på de bestemmende amerikanske selskaber og myndigheder, der skabte usikkerhed hos flere danske virksomheder på grund af projektets forsinkelse.

»Der er næppe tvivl om, at det har hjulpet, at vi lagde pres på amerikanerne. Derfor er jeg yderst tilfreds med, at ordrerne nu er på vej, for det her vil blive til meget, meget mere for dansk erhvervsliv,« siger Bendt Bendtsen.

Han mødes igen med amerikanerne allerede senere i denne måned, hvor de besøger Danmark.

Fremtidens jagerfly F-35 ventes at komme i fuld produktion i 2012.