Dansk forening takkede nej til Parmalat-aktier

Danske Invest takkede nej, da investeringsforeningen fik tilbudt aktier og obligationer i italienske Parmalat, der er i dyb krise.

Læs mere
Fold sammen
De danske investeringsforeninger har behændigt driblet uden om skandalen i den store italienske virksomhed Parmalat, viser en gennemgang af samtlige afdelinger, som Morningstar har foretaget for Berlingske Tidende. Dermed kan de over 600.000 danskere, der har opsparing placeret hos investeringsforeningerne, fortsat sove roligt om natten.

Det har ellers ikke skortet på tilbud om at købe aktier i den italienske mejerigigant. Landets største investeringsforening, Danske Invest, oplyser således, at den i flere omgange har fået tilbudt både aktier og såkaldte virksomhedsobligationer i Parmalat.

»Men vi takkede nej, fordi regnskaberne viste en kompliceret og uigennemskuelig selskabsstruktur,« siger Søren Lippert fra Danske Invests presseafdeling. Investeringsforeningen ønsker kun at investere i virksomheder, »der er til at forstå«, og som har regnskaber, der er til at gennemskue.

Danske Invests afdeling med europæiske aktier har givet et merafkast på 0,11 pct. i forhold til det indeks, som afdelingen måler sig op imod - alene på grund af at afdelingen ikke ejer Parmalat-aktier.

Grel struktur
Komplicerede ejerstrukturer er ikke ukendt i Italien, hvor mange af de store virksomheder fortsat i større eller mindre grad er kontrolleret af stifteren eller stifterens familie.

»Men lige akkurat i tilfældet Parmalat var uigennemskueligheden i regnskabet så grel, at vi hejste det røde flag,« siger Søren Lippert.

Parmalats alvorlige vanskeligheder skyldes et gabende tomt hul i pengekassen. Der mangler i omegnen af 30 mia. kr. i regnskabet. Det er i hvert fald, hvad ledelsen i selskabet hævder, men det faktiske beløb kan vise sig at være noget større.

Helt gratis slipper danske investorer ikke for den italienske skandale.

Flere investeringsforeninger ejer således aktier i bankerne Capitalia og Unicredito, der begge har penge til gode hos mejerigiganten. Sammen med andre banker har Capitalia og Uniredito over 15 mia. kr. til gode.

De italienske bankaktier er derfor under pres.