Dansk FN-salg stiger 600 mio. kr.

På bare et år er dansk eksport til FN steget med 100 mio. dollar. Danmark er nu verdens 7. største eksportør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stigningen i dansk eksport til FN-systemet er ikke steget - den er eksploderet. Ifølge en ny FN-rapport steg eksporten sidste år med 100 mio. dollar og er nu 265 mio. dollar stor. Det bringer Danmark op fra en tiendeplads til en syvendeplads over de største eksportører til FN - langt mere end landets størrelse berettiger til.

»Vi vil gerne se næste års tal også, så vi kan se, om stigningen er permanent,« siger afsætningskonsulent Rikke Danielen fra Dansk Industri, men tilføjer, at der er en række årsager til, at danske virksomheder klarer sig så godt.

»FN fokuserer stadig mere på ting som vand, miljø og Afrika. Her har vi i forvejen stor ekspertise,« siger Rikke Danielsen. En anden forklaring er, at FN over årene har valgt at placere stadig flere kontorer i København. UNICEF-lageret i Frihavnen, som sender nødhjælp ud til verdens brændpunkter, er kendt af de fleste. Men også FN-sundhedsorganisationen WHO og udviklingsorganisationen UNDP bruger sammen med et par andre underorganisationer København som regionalt hovedkvarter - og nærhed betyder også noget, når man eksporterer til FN.

Og så er en tredje årsag, at danske virksomheder ganske enkelt er blevet bedre til at eksportere til FN, blandt andet takket være DIs og Danmarks Eksportråds arbejde med at gøre opmærksom på denne ofte oversete mulighed. En fjerde og noget uofficiel forklaring er, at Danmark i forhold til landets størrelse er en af de største bidragydere til FN - og i det system er den ene tjeneste ofte den anden værd.

Eksport til FN-systemet er en kompliceret affære, hvor man skal registreres og deltage i licitationer med enorme krav til dokumentationen, og denne proces skræmmer hovedparten væk. Men virksomheder, der overlever, siger, at når man har overvundet denne barriere, kan FN-eksport være en lukrativ affære.

Herhjemme hører specialbilforhandlerne Kjaer Group og Bukkehave, Grundfos, der producerer drikkevandsudstyr, og Vestfrost, der leverer medicinalkøleskabe til nogle af de større eksportører. Også en række datavirksomheder og Statens Seruminstitut sælger godt.