Dansk firma på vej med pudsefri vinduer

Selvrens. Vinduer, der aldrig eller kun yderst sjældent skal pudses. Det er virkelighed indenfor få måneder. Danske SCF har teknologien klar og tester den i de kommende måneder. I andet halvår kan det købes.

SCFs ledelse har fået færdiggjort udviklingen af det første produkt TailorMat Windows, som er en ultratynd film, der klæbes uden på vinduer i biler og huse.

Den ultratynde film opsuger solens ultraviolette lys og kan nedbryde snavs på vinduer og omdanne det til vand.

Derudover indeholder nanomaterialet hydrofil, som er vandspredende. Det vil sige vandet løber af vinduet.

Herved kan man nå frem til det mageløse resultat, at vinduerne aldrig eller kun yderst sjældent skal pudses, og når det regner, kan de ligefrem blive vasket.

SCF blev optaget på First North i fjerde kvartal og hentede 55 mio. kr. ved børsnoteringen. De penge er blevet startskuddet til forretningsplaner inden for brug af avancerede materialer.

Forventer flere aftalerVirksomheden har bygget et laboratorium i Glostrup og i næste måned, nedsættes fokusgrupper, som skal teste de nye selvrensende vinduer. I det forløb, som er afsluttet inden sommerferien, vil der ske en evaluering af produktet, men også et bud på prissætningen.

- Forretningsområdet for Advanced Materials er det, der først skal give indtægter for virksomheden og har derfor første prioritet. Vi har indgået en partneraftale med Innovate i Tyskland til produktion, markedsføring og salg af TailorMat Windows i Mellem- og Østeuropa.

Og det vil gå i gang i andet halvår 2007, siger adm. dir. Karsten Felsvang, der sammen med tre partnere gennemførte et management buy out fra FLS Miljø for tre år siden.

Han forventer desuden at indgå yderligere aftaler med andre partnere i indeværende år til at dække resten af Europa. Virksomheden er nu en ren videnvirksomhed, og med kapitalindsprøjtningen fra børsnoteringen vil selskabet udvikle nye produkter for at sælge dem gennem partnere og få indtægter ved salg af licenser.

SCF forventer kun indtægter i beskedent omfang i indeværende år, men allerede i 2008 regner Karsten Felsvang med, at indtægter og udgifter balancerer.

Fem patenterTeknologien, som er udviklet indenfor de nanostrukturerede materialer, indeholder i alt fem patenter, der hver for sig kan bruges i forskellige sammenhænge. I første omgang handler det om at bruge titanoxid, som er det oxid, der absorberer solens ultraviolette lys og nedbryder snavset, så det bliver til vand. Siden tager hydropil over og lader vandet løbe af.

- TailorMat Windows skal bruges til at etablere avancerede overfladebelægninger og skal løse problemer med snavsede ruder i biler gennem en overfladebehandling, der skal give et bedre udsyn, forhindre dug og gøre ruderne selvrensende, siger Karsten Felsvang.

Udover at arbejde med metaloxider, forsker virksomheden også i at kunne anvende indendørs belysning til nedbrydning af snavs og belægninger.

Da indendørs lys i modsætning til sollys ikke indeholder ultraviolette stråler, kræver det en anden type overfladebehandling.

- Vi forestiller os, at det vil kunne bruges i køkkener i restauranter og hospitaler, hvor der ophobes belægninger på borde under madlavningen. Ved at kunne få overfladebehandlingen til at bruge indendørs lys til nedbrydning af bakterier på bordene, ser vi en nyttig anvendelse for nanoteknologien foran os, siger Karsten Felsvang.

Virksomheden deltager desuden i en række forskningsprojekter i samarbejde med andre virksomheder.