Dansk EU-politiker: Juncker bør trække sig

De nye afsløringer om skattefiduser i Luxembourg bør få EU-formand Jean-Claude Juncker til at træde tilbage fra sin post, siger europaparlamentariker Rina Ronja Kari.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker bør trække sig fra sin post i Bruxelles, efter endnu en række internationale virksomheders hemmelige skatteaftaler med Luxembourg tirsdag blev afsløret.

Det mener medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari (N).

Hun er rystet over, at flere store firmaer som blandt andre underholdningsgiganten Disney, kemikalievirksomheden Koch Brothers og Skype, som var ejet af danske Janus Friis, er blevet tilbudt »kreative og usolidariske skattefiduser« i Luxembourg, mens Juncker var statsminister og finansminister i det lille fyrstedømme.

»Jean-Claude Juncker bør være voksen nok til at tage sit tøj og gå. Jeg kan ikke have tillid til, og parlamentet burde ikke have tillid til, at han kan være kommissionsformand. De ny afsløringer, der viser, at man i Luxembourg har hjulpet Skype til ikke at betale skat, ryster mig. Og Juncker har været statsminister og finansminister i 25 år i Luxembourg,« siger Rina Ronja Kari.

I forrige uge overlevede Jean-Claude Juncker en mistillidsafstemning i Europa-Parlamentet. Rina Ronja Kari var den eneste danske europaparlamentariker, der stemte for mistillid til Juncker.

Hun mener, at den naturlige reaktion fra EU-Kommissionens formand må være at trække sig, når nu parlamentet ikke vil tage konsekvensen af Junckers mulige involvering i sagerne om skattely.

»Parlamentets eneste magt er at stille et mistillidsvotum, så hvis ikke de øvrige medlemmer af parlamentet rykker sig, så er der ikke meget, vi kan gøre i forhold til Juncker, og det, synes jeg, er dybt problematisk,« siger Rina Ronja Kari og tilføjer:

»Jeg har grundlæggende ikke tillid til, at det er kommissionen selv, der undersøger kommissionsformanden. Vi foreslår nu at lave en undersøgelseskomite i parlamentet, så vi har hånd i hanke med, hvordan vi får undersøgt de her skattelysager nærmere,« siger hun.