Dansk Erhverv: Ukraine spilder sit potentiale

Det er ikke sjovt at være dansk samarbejdspartner med Ukraine i disse dage, mener Dansk Erhverv, som dog ikke ser det få konsekvenser for samhandlen på længere sigt.

Demonstrationer i Ukraines hovestad Kiev Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne være så godt, men det går så skidt for Ukraine i øjeblikket. Sådan lyder meldingen fra Dansk Erhverv, som ærgrer sig over, at urolighederne i landet hæmmer samarbejdet med vesteuropæiske projekter - blandt andet i Danmark.

»Det er et potentielt marked for rigtig mange danske produkter, da landet har en stor middelklasse som ønsker at købe vestlige forbrugsgoder,« forklarer Jens Alsbirk, chef for EU og International afdeling hos Dansk Erhverv.

For de konkrete samarbejdsprojekter Danmark har med Ukraine kan den næste tid godt blive hård, erkender Jens Alsbirk.

»Der er eksisterende samarbejder, der kan blive ramt, hvis urolighederne breder sig, men det største problem er nok i virkeligheden, at landets store potentiale bliver spildt, så længe urolighederne fortsætter. Landet kunne med en stabil ledelse udvikle sig i en retning, der på mange måder matcher de danske kompetencer, hvad enten det er inden for IT, fashion, landbrug eller design. Der er mange muligheder for at styrke samarbejdet,« siger han.

Jens Albirk håber derfor på, at de værste optøjer holder sig til at foregå på Uafhængighedspladsen i Kiev og ikke videre ud i landet, så de samarbejder, der allerede er etableret ikke tager skade af urolighederne.

»På den korte bane er det en udfordring for de virksomheder, der handler med landet, men ser man på den eksisterende samhandel, er krisen i Ukraine ikke noget, der i sig selv får stor betydning for den danske økonomi, idet Ukraine ikke er er blandt Danmarks allervigtigste eksportmarkeder. Danmark sender i omegnen af en milliard kroner til Ukraine og landet sender omkring 600 millioner den anden vej,« forklarer Jens Alsbirk, der opfordrer regeringen såvel som EUs forhandlere at holde døren åben for Ukraine, selvom landet er i en vanskelig situation.