Dansk Erhverv: Advokatfirmaet Poul Schmith skal droppe titlen »Kammeradvokaten«

Organisationen mener, at advokatfirmaet misbruger titlen som et kvalitetsstempel på det private marked, hvor brugen giver en "åbenbar og urimelig" konkurrencefordel. Bestyrelsesformand i Kammeradvokaten Boris Frederiksen afviser, at der et problem.

Dansk Erhverv ønsker at stoppe det private advokatfirma Poul Schmiths brug af titlen »Kammeradvokaten«, men advokatkontorets bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, ser ingen problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv lægger nu an til et skud mod Kammeradvokaten, som vil gøre ondt på Danmarks største avokatfirma, hvis det rammer plet. Bag den fornemme titel »Kammeradvokaten« gemmer sig det private advokatfirma Poul Schmith, som i mange år har haft noget nær monopol på statens advokatforretninger.

Men Advokatfirmaet Poul Schmith gør også flittig brug af titlen, når firmaet opererer på det private marked i konkurrence med Danmarks mange private advokatkontorer, mener Dansk Erhverv, og det betyder, ifølge organisationen, en »åbenbar og urimelig« konkurrencefordel.

»Det private advokatfirma Poul Schmith har som en følge af sin status som statens husadvokat eneret på at bruge titlen Kammeradvokat. Poul Schmith anvender dette kvalitetsstempel i alle sammenhænge på det private marked. Det sker, når de rekrutterer og når de byder på private opgaver,« siger Daniel Møller Jensen, som er politisk konsulent i brancheorganisationen.

»Det er Dansk Erhvervs klare vurdering, at Kammeradvokaten har en monopollignende status i forhold til at levere juridiske ydelser til staten. Det er stærkt konkurrenceforvridende over for resten af advokatbranchen. Derfor skal der skabes mere fair og lige konkurrence.«

Boris afviser problem

Boris Frederiksen, bestyrelsesformand i Advokatfirmaet Poul Schmith, afviser, at der er noget problem: »Sagen er den, at titlen er indarbejdet for de statslige kunder, og at vi ikke selv bruger den i forbindelse med private kunder. Vi kan dog ikke styre, at de sidstnævnte så alligevel af og til kan finde på at kalde os Kammeradvokat i stedet for Poul Schmith,« skriver han i en mail.

»Vi går som det klare udgangspunkt meget op i at skelne selv, og vi oplever da også, at markedet fint kan skelne. Men af og til medvirker f.eks. dit eget medie (og andre medier) til at blande tingene lidt sammen. Alt i alt har vi dog svært ved at se nogen »urimelig konkurrencefordel« i det,« lyder det fra Boris Frederiksen.

I 2013 indgik staten en ny såkaldt Kammeradvokataftale med Advokatfirmaet Poul Schmith, alias Kammeradvokaten. Formålet med aftalen var at skabe bedre muligheder for andre private advokatfirmaer for at byde på og udføre opgaver for staten. Til gengæld fik Kammeradvokaten bedre muligheder for at gøre advokatforretninger på det private marked.

Foreløbig ser det ud til, at Kammeradvokaten er den store vinder. Kammeradvokatens indtægter fra staten er vokset betragteligt siden 2013, samtidig er det så som så med andre private advokatfirmaers succes med at gafle sig ind på Kammeradvokatens statslige domæne, hvor kun to større opgaver er gået til Bech-Bruun og Horten. Oven i hatten vokser Kammeradvokaten med stor fart i den private sektor, og Advokatfirmaet Poul Schmith er vokset Danmarks fire store advokatkontorer, Kromann Reumert, Bech-Bruun, Plesner og Gorrissen Federspiel over hovedet og er i dag Danmarks største advokatfirma.

Genforhandling af aftale

Danske Erhverv har fokus på den genforhandling af Kammeradvokataftalen, som går i gang til efteråret. »Denne forhandling er et centralt element i at sikre øget konkurrenceudsættelse af statens juridiske opgaver,« siger Daniel Møller Jensen.

Dansk Erhverv er lige nu i dialog med Moderniseringsstyrelsen, hvor innovationsminister Sophie Løhde (V) frem til regeringsskiftet har arbejdet på at »privatiseringen« af Kammeradvokatens opgaver. Danske Erhverv foreslår nu, at der nedsættes en tværministeriel arbejdsgruppe, der kan komme med anbefalinger til, hvordan staten kan få bedre styr på indkøbet hos Kammeradvokaten og blive bedre til at købe juridiske ydelser generelt.

Flere af de store advokatfirmaer er medlemmer hos Dansk Erhverv. Kammeradvokaten er medlem hos den konkurrerende organisation DI.