Dansk entreprenør giver comeback til luksusflygler

PH-flyglet genopstår. Et nyt dansk østrigsk samarbejde vil sælge flygler designet af Poul Henningsen i 1931 til en mio. kr. pr. styk. Målet er en årlig omsætning på mere end 100 mio. kr.

En af 1980'ernes store entreprenører, Jørgen Olsen, bedst kendt for den kuldsejlede Flexplan-koncern, er i øjeblikket i gang med at rejse mellem 40 og 50 mio. kr. for at realisere en vision om at sælge flygler designet af Poul Henningsen i 1931. Det skriver erhvervsportalen Epn.dk.

Alt det ydre på musikinstrumenterne skal håndbygges i Danmark, mens selve stålrammen med slagværk og tangenter skal leveres af østrigske Bösendorf.- I hele verden er der kun to flygelproducenter, der gør sig gældende i toppen. Det er Steinway og Bösendorf, hvor den første er mere "Rhapsody in Blue" og den sidste mere melodisk. Vi har fået installeret et Bösendorf spilleværk i et Poul Henningsen-flygel. Det lyder helt fantastisk, siger Jørgen Olsen til Epn.dk.

Bösendorf har haft det svært i konkurrencen med Steinway i en årrække, hvor østrigerne har tabt markedsandele til det amerikanske selskab. Nu er Bösendorf overtaget af en tysk bank, der er kontrolleret af en amerikansk investeringsfond.

- Bösendorf har 126 butikker rundt om i verden. I de samtaler, vi har haft med dem, har de udtrykt forventning om mindst at kunne sælge ét Poul Henningsen-flygel pr. butik om året. Holder den forventning, og kan vi finde en rigtig formel for fordeling af fortjenesten, ligner det en rigtig god forretning, siger Jørgen Olsen til Epn.dk.

Poul Henningsen-flyglet blev oprindeligt produceret i 50 til 60 eksemplarer frem til slutningen af 1950érne, og flyglerne koster omkring 400.000 kr. stykket. Selvom designet er i top, Var lyden dog ikke helt optimal. For nogle år siden, blev der dog udviklet på de flyglerne. Altmuligmanden Jens Larsen gik i samarbejde med tidligere finansdirektør fra Superfos, Per Møller i gang med en produktion af blandt andet flygler og stole som PH havde designet. Efter samarbejdsproblemer gik produktionen dog i stå.

Sidste år fik Jørgen Olsen så lov til at købe hele butikken med rettigheden til at producere alle PH's kreationer minus de berømte lamper.