Dansk eksport til Rusland i vækst

Danske virksomheder oplever en markant stigning i investeringerne i Rusland. Også den danske eksport til de hastigt voksende russiske markeder stiger støt.

Dansk eksport til Rusland i vækst - 1
MOSKVA

»Lad os bare kalde vores vækst i Rusland for bemærkelsesværdig.«

Franck Troquay, generaldirektør for den danske Rockwool-koncerns afdeling i Rusland, trækker lidt på det.

Selv om Rockwool i slutningen af 2003 udråbte Rusland til det »hurtigst voksende marked« for koncernens isoleringsprodukter, og Rockwool netop er i færd med at etablere en ny fabrik i Vyborg ved Sankt Petersborg, så man kan følge med den voldsomme stigning i efterspørgslen i Rusland i 2003, er han ikke meget for de store ord.

»En sund vækst,« kalder han det, andre anslår til omkring 70 procent.

Også resten af de danske virksomheder, der har etableret sig i Rusland, oplever fremgang. Den danske eksport til Rusland steg i 2003 tilmed syv procent i forhold til året før til i alt 5,765 mia. kr.

Dermed man er ved at være oppe på samme niveau som før rubelkrakket i august 1998 - der slog bunden fuldstændig ud af den russiske økonomi.

Ser man over en længere periode, er Danmarks eksport til Rusland steget med 40 procent i forhold til 1995, og Rusland er i dag det næstvigtigste danske eksportmarked i Østeuropa efter Polen.

Rusland har siden 1998 oplevet en solid vækst i bruttonationalproduktet på godt seks procent i gennemsnit om året. Og 2003 var med en stigning på 7,3 procent ingen undtagelse.

I efteråret spåede en gruppe internationale økonomer, at den russiske økonomi i år 2028 vil overhale den tyske - forudsat at Rusland formår at fortsætte reformkursen, og forudsat at olieprisen fastholder sit nuværende høje leje. Goldman Sachs-gruppen spåede også, at Rusland i 2050 vil være blandt de seks største økonomier i verden - sammen med USA, Japan, Kina, Indien og Brasilien.

Potentiale
Under alle omstændigheder er der store muligheder for danske virksomheder på det russiske marked, forudsiger Camilla Khokhar, der er konsulent i Dansk Industri.

»Rusland har i en årrække oplevet høje vækstrater. Det forventer vi vil fortsætte. Især hvis Rusland formår at blive optaget i Verdenshandelsorganisationen WTO,« siger Khokhar.

Efter det fælles topmøde i november sidste år erklærede EU og Rusland, at man satser på at få Rusland optaget i WTO i løbet af 2004.

At Rusland bliver medlem af WTO er yderst vigtigt for den danske eksport, fortæller Khokhar. For selv om den danske eksport til Rusland er steget med 40 procent siden 1995, er der stadig et stykke op til Spanien, Sverige og Finland, der ligger med vækstrater på mellem 100 og 130 pct.

»Nok har Danmark haft et andet udgangspunkt end for eksempel Sverige og Spanien, men alligevel er vi et godt stykke bagud,« siger hun.

En af årsagerne er, at en stor del af den danske eksport har været inden for næringsmidler, hvor markedet har oplevet et fald i forhold til før krisen i 1998.

»Men et andet af de problemer, danske virksomheder møder, er tekniske handelshindringer,« fortæller Khokhar.

Det vil optagelse i WTO dog råde bod på på længere sigt.