Dansk eksport-bekymring dulmes af grønne kinesiske ord

Selv om den kinesiske vækst bremser op, giver klimaambitionerne i Kina håb for dansk eksport til landet.

Kinas præsident, Xi Jinping og Kinas præmierminister, Li Keqiang. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder fik søndag morgen nyheder om svagere vækst og grønnere ambitioner i Kina som morgenmad.

Og det kan have givet en lidt blandet mavefornemmelse, forklarer Michael Bremerskov Jensen, som er chefkonsulent i Dansk Erhvervs internationale afdeling.

»Kina har været den største væksthistorie i dansk vareeksport. Kina har fået en størrelse, så når de bremser lidt op, kan det mærkes,« siger han.

Selv om kinesernes økonomi næste år forventes at vokse lidt mindre end tidligere, så var der dog flere gode nyheder hørt med danske ører.

»Der er stadig en fremgang i det kinesisk privatforbrug, og kineserne er stadig glade for at købe danske varer,« siger Michael Bremerskov Jensen.

»Kina er jo et stærkt land på den grønne omstilling. Der er det klart, at der kan danske underleverandører og grøn dansk teknologi spille ind.«

Kineserne vil sænke deres kul- og stålproduktion i et forsøg på at slippe af med noget af den luftforurening, der plager deres storbyer.

»Vi vil gøre vores himmel blå igen,« sagde premierminister Li Keqiang natten til søndag dansk tid.

Derfor forventer Dansk Erhverv ingen akutte problemer med hverken at afsætte forbrugsvarer eller eksportere til Kinas grønne omstilling.

En række skyer truer dog i det fjerne. I Kina har staten og særligt de lokale og regionale administrationer opbygget en mærkbar gæld.

En nedbringelse af den gæld er nu også kommet på dagsordenen i Kina, og hvis ikke det lykkes tilstrækkeligt, kan der blive tale om en hård opbremsning i mængden af offentlige investeringer.

Det vil blandt andet gå ud over de danske virksomheder, der forsøger at eksportere til grønne investeringer eller infrastruktur-projekter i Kina, vurderer Michael Bremerskov Jensen.