Dansk arkitektfirma med international succes

PLH arkitekter har i samarbejde med Rambøll vundet en åben konkurrence om forslag til en ny kontorbygning i Litauen. Arkitektfirmaet skal desuden stå for ombygningen af WHO's hovedsæde i Geneve.

Dansk arkitektfirma med international succes - 1
Omtrent sådan kommer Litauens mest moderne og fremsynede kontorbygning til at se ud, når den efter planen står færdig ved bredden af Neris-floden i Vilnius til maj 2005. Copyright: PLH arkitekter Fold sammen
Læs mere
Danske arkitekter vender i voksende omfang blikket mod det store udland. Og de seneste måneder har været et decideret internationalt gennembrud for PLH arkitekter A/S, der har sikret sig et par store prestigeopgaver i henholdsvis Vilnius og Geneve.

Firmaet har i samarbejde med Rambøll vundet en åben konkurrence om forslag til en ny kontorbygning i Litauen. Bygningen skal indeholde det administrative hovedsæde for den litauiske koncern SBA UAB, som er en af Litauens største private virksomheder.

Desuden skal PLH arkitekter stå for ombygningen af WHO's hovedsæde i Geneve. Verdenssundhedsorganisationen har fulgt de danske arkitekters arbejde for dels Deloitte & Touche i Hellerup, dels Sundhedsstyrelsen på Islands Brygge. Lederen af WHO, generaldirektør Lee Jong-wook, kontaktede derfor selv PLH arkitekter.

»Han bad os lave en masterplan for ombygningen af WHO-hovedsædet i Geneve. Formålet er, at den markante kontorbygning skal gennemrenoveres og ombygges til et åbent og progressivt kontorhus,« forklarer arkitekt MAA Steen Enrico Andersen, partner i PLH arkitekter.

Det danske arkitektfirma med hovedsæde på Dampfærgevej i København har 60 ansatte og en årlig omsætning på cirka 50 mio. kr. Og ifølge Steen Enrico Andersen vil en voksende del af firmaets omsætning de kommende år skabes i udlandet.

»Vi er stille og roligt blevet et internationalt arkitektfirma. Vi har også har tegnet et nyt domicil til Ernest & Young i Moskva, som blev indviet i 2003. Og samtidig har afmatningen på det danske marked ikke ramt os så hårdt som andre i branchen,« konstaterer han.

Baltisk satsning
Sejren i den åbne konkurrence i Vilnius kan meget vel blive startskuddet på en målrettet baltisk satsning for PLH arkitekter, der nu overvejer at finde en lokal partner.

»Vi vil helt sikkert gå efter flere internationale projekter, og vi har specielt positive erfaringer fra Baltikum, som vi gerne vil følge op på. Vi oplever en stor vilje hos balterne til at skabe gode relationer og samarbejde. Det skandinaviske appellerer til dem. De kan godt lide, at vi arbejder meget ærligt med materialerne,« mener Steen Enrico Andersen.

SBA-kontorhuset ligner på forhånd det perfekte udstillingsvindue. SBA-koncernen er bl.a. aktiv inden for olieindustri samt møbel- og tekstilproduktion og har en omsætning på cirka en milliard danske kroner. Og bygherren har ønsket at skabe et hus, der udtrykker koncernens dynamiske og progressive kultur samt afspejler virksomhedens troværdighed og stabilitet.

Konkurrencen blev udskrevet i samarbejde med den litauiske arkitektforening, og det danske forslag blev udpeget som vinder af et enigt dommerpanel foran ti andre, anonymt afleverede forslag. Pressen i Litauen har omtalt vinderprojektet som »innovativt og fremsynet«.

PLH arkitekter og Rambøll har udformet en modernistisk bygning, der på skitseplanet ser decideret vovet ud. Bygningen er udformet som et elipseformet glastårn med en spiralformet stålkonstruktion som kerne, omkranset af transparente etager.

En 55 meter høj glasbygning med et slankt atrium i bygningens fulde højde. Omkring atriet svæver organisk formede mødebokse, som man bevæger sig mellem på vej op ad den spiralformede trappe. Op gennem huset er disponeret åbne kontoretager. De øverste etager er forskudt ophængt, så der skabes et solrigt miljø med swimmingpools, konferencefaciliteter samt restaurant og bar.

Signaturbygning
Som det tredje øverste dæk ligger en lukket tekniketage, der samtidig udgør hovedkonstruktionen, idet de øvrige etager nedhænges herfra.

Facaderne kan derfor udformes helt fri af konstruktionsmæssige begrænsninger. Huset får endvidere en dobbelt glasfacade, og der installeres bevægelige lameller af farvet glas som adskillelse mellem kontorerne. Derved forvandles bygningen til et glødende prisme, når det farvede glas oplyses i skumringen.

Skønt bygningens samlede bruttoareal er på blot 6.600 kvadratmeter, ligner den et teknologisk eksperiment, som meget vel kan blive en signaturbygning for hele Vilnius og et symbol på de nye tider, der følger med Litauens indtræden i EU i år. Det nye kontorhus er nemlig centralt beliggende ved Neris-floden lige over for Litauens Parlament.

»Det er ikke et stort, men et meget eksklusivt projekt. Vi har sammen med Rambøll skabt et avanceret og fremsynet byggeri,« mener Steen Enrico Andersen.

PLH arkitekter har også fået andre opgaver i Litauen. Firmaet skal være æstetisk rådgiver på ombygningen af et kontorhus i Kaunas, og et advokatfirma i Vilnius er interesseret i at overlade en indretningsopgave til danskerne.

»Vi har etableret en række gode relationer i Baltikum, og vi kan altså nogle ting, som de lokale arkitekter ikke kan. Vi har også konstateret, at de afvikler deres åbne konkurrencer efter nogle regler, der ligner de danske. Vi samarbejder tæt med to lokale tegnestuer i Vilnius og Kaunas, og vi overvejer at skabe endnu tættere relationer til dem,« siger Steen Enrico Andersen.