Dansen omkring de gyldne håndtryk

Royal Greenland: Topcheferne Ole Ramlau-Hansen og Lars Emil Johansen har fået henholdsvis 11 og fem mio. ved deres afgang fra Royal Greenland. Uffe Ellemann-Jensens forgænger som formand vil ikke kendes ved millionfratrædelserne.

Læs mere
Fold sammen
Bestyrelsen belønnede sidste år Royal Greenlands koncernchef Ole Ramlau-Hansen og hans mangeårige ven Lars Emil Johansen med henholdsvis omkring 11 mio. og fem mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelser, erfarer Berlingske Tidende.

Bestyrelsesformanden, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, er i de seneste dage røget ind i en gevaldig grønlandsk snestorm. Hans forklaringer om fratrædelsesgodtgørelsen stemmer ikke overens med den tidligere vicekoncernchef Lars Emil Johansens forklaringer.

I Grønland undrer man sig over, at både Uffe Ellemann og en tidligere grønlandsk formand ikke rigtig har kunnet sige ret meget om de gyldne håndtryk, der er givet til to topledere. Ifølge Lars Emil Johansen har Uffe Ellemann-Jensen imidlertid været direkte med til at lave en kontrakt med ham ved hans tiltræden i 1997.

Uffe Ellemann-Jensen siger, at han ikke har været med til at indgå noget med Lars Emil Johansen.

Ellemann-Jensen har åbenbart ikke, i hvert fald ifølge eget udsagn, vidst, hvor meget vicekoncernchefen kunne hæve ved kasse 1. Er denne version sand, kan det være koncernchef Ole Ramlau-Hansen, der har sørget for at sætte beløb på godtgørelsen til vicekoncernchefen i 1997.

Uffe Ellemann-Jensen har været medlem af bestyrelsen siden 1993.

Han er næstformand fra 1995 til 1999, hvor han bliver formand for Royal Greenland. I weekenden citerede Ritzaus Bureau Lars Emil Johansen for følgende: »Uffe Ellemann-Jensen var med til at ansætte mig og var med til at give mig et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til«.

Indtil sin tiltræden som vicekoncernchef er den magtfulde Lars Emil Johansen grønlandsk landsstyreformand. Han har været med i politik på højeste plan siden 1970erne.

I 1997 går han fra det politiske topjob til den 100 procent hjemmestyreejede Royal Greenland, hvor han oplever at blive honoreret med omtrent fem mio. kr. efter blot fire år. Koncernchef Ole Ramlau-Hansen indkasserer 11 mio. kr. efter 13 års tjeneste. Godtgørelserne er afmålt i forhold til et antal års løn.

Ellemann forundret

12. februar vedgår Uffe Ellemann-Jensen over for Berlingske Tidende, at der er udbetalt store fratrædelsesgodtgørelser til den gamle ledelse, og at det er helt i overensstemmelse med kontrakterne.

Uffe Ellemann-Jensen forklarer det sådan:

»Jeg forstår godt, at mange mennesker i Grønland og andre steder undrer sig over det her. Jeg blev også selv forundret, da jeg opdagede, hvor store beløb, det drejede sig om«.

Samme dag oplyser Ove Rosing Olsen, bestyrelsesformand fra 1994 til 1997, at han flere gange sammen med bl.a. Uffe Ellemann- Jensen, har haft kontraktforhandlinger med Ole Ramlau-Hansen. Men Rosing ønsker ikke at at kommentere forhold, »der ligger mange år tilbage«.

Senere på ugen får Rosing Olsen tungen mere på gled og bekræfter, at han i 1997 har været med til at ansætte Lars Emil Johansen og forny Ole Ramlau-Hansens kontrakt. Det sker også sammen med Uffe Ellemann-Jensen.

Den tidligere formand kan imidlertid ikke kendes ved de fratrædelsesbeløb, der nu tales om. Beløbene må være justeret op siden 1997, mener Ove Rosing Olsen. Aben sendes videre til Uffe Ellemann-Jensen:

»Men en bestyrelsesformand har pligt til at kende grundlaget for virksomhedens drift, og han bør kende sine nøglemedarbejderes kontrakter,« siger Ove Rosing Olsen om Ellemanns ansvar.

Tillægskontrakten

Ifølge fortrolige oplysninger ville det gyldne håndtryk til koncernchefen have været endnu højere, hvis han var blevet fyret. Topledere i hjemmestyrets erhvervsvirksomheder er generelt sikret mod politiske fyringer, uanset om de har gjort deres job godt eller skidt, siger en fremtrædende erhvervsmand i hjemmestyret, der ikke ønsker at træde frem.

I bestyrelsen så man en risiko for, at den ambitiøse vicekoncernchef Lars Emil Johansen på et tidspunkt ville skubbe sin ven og mangeårige samarbejdspartner Ole Ramlau-Hansen til side og indtage koncernchefstolen. Derfor fik koncernchefen en tillægskontrakt.

»Det er korrekt, men den er aldrig ført ud i livet,« sagde Uffe Ellemann-Jensen til avisen sidst på ugen.

Forhandlinger om tillægskontrakten, som skal give Ramlau sikkerhed for ikke at blive skubbet til side, foregår bl.a. i den tidligere udenrigsministers have i Hellerup og et hotel ved Nyborg. Med til møderne er både Ole Ramlau-Hansen, Ove Rosing Olsen og Uffe Ellemann-Jensen.

I begyndelsen af april sidste år meddeler bestyrelsen, at Ole Ramlau- Hansen fratræder ved årets udgang, og bestyrelsen takker ham offentligt for mange års utrættelig indsats. Og senere følger Lars Emil Johansen trop. Han har fået et politisk comeback og sidder nu i Folketinget, som han også i 1970erne var medlem af.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til de nye oplysninger fra Uffe Ellemann-Jensen, der i går var på vej til Grønland for at deltage i generalforsamling i dag i Royal Greenland.

bso@berlingske.dk