Danmarks supermarkeder i samlet front mod overflødig emballage

Om nogle år skal varerne på hylderne i supermarkedet være pakket ind i emballage, der kan genbruges. Danske supermarkeder er gået sammen om en ny emballageguide til vareproducenterne, der får ansvaret for, at emballage er genanvendelig.

Grøntsager i danske supermarkeder er ofte pakket ind i plast. Om fem år skal producenterne have ansvaret for, at emballagen kan genanvendes. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du i fremtiden skal købe agurker, kød eller rengøringsmidler i de danske supermarkeder, må indpakningen ikke længere bestå af materiale, der ikke kan bruges igen. I stedet skal varernes indpakning genanvendes til nye emballager og varer.

Dagligvarebranchens Samarbejdsudvalg, DagSam, har for nylig indgået et samarbejde om at udvikle en guide til, hvordan producenter bedst kan vælge emballage, der kan bruges igen og igen. I DagSam mødes ledelserne fra Salling Group, Coop, Rema1000, Dagrofa og Aldi med dagligvareleverandørerne, repræsenteret ved MLDK – Mærkevareleverandørerne, for at drøfte emner af fælles interesse.

Det sker, fordi EU med et affaldsdirektiv pålægger medlemslandene at etablere et system for produktansvar i 2025. Det betyder, at producenterne får ansvaret for at pakke deres varer ind i emballage, som kan genbruges, så Danmark når målene i EUs emballagedirektiv.

Når producentansvaret bliver indført, bliver det i virksomhedernes interesse, at emballagen bliver nem at indsamle og genanvende.

DagSams guide er derfor henvendt til vareproducenter, der gerne vil vide, hvordan de kan styre emballagen i retning af at blive mere genanvendelig. Det skal nemlig være nemmere at vælge grønnere indpakning til varer i fremtiden, hvor ansvaret og omkostningerne kommer til at hvile på producenternes skuldre.

Brancheudvikling

Direktivet skal senest indføres i 2025, og det er derfor vigtigt at begynde omlægningen allerede nu. Det fortæller Mogens Werge, der er CSR og Public Affairs Manager i MLDK – Mærkevareleverandørerne, på vegne af DagSam.

»Det er jo en proces, der tager nogle år. Derfor skal vi i gang nu. Men det er i høj grad realistisk, at vi får langt mere genanvendelig emballage på hylderne. Vi ser allerede mange varer, som er emballeret i emballager, der kan genanvendes, og ligeledes et stigende antal varer, hvor emballagen består af genanvendte materialer. Det er det, vi skal se mere af,« siger han.

En af de producenter, der rammes af EU-direktivet er Danish Crown. Virksomheden begyndte dog allerede i 2019 at nytænke sine emballager, og i dag er firmaets kød pakket ind i det genanvendelige PET-plast.

Og det er altså den virkelighed, som alle danske virksomheder, der producerer varer, skal indstille sig på i 2025.

Ifølge Mogens Werge skal man se på, hvordan eksempelvis plast stadig kan benyttes som emballage. For selv om mange tænker, at palmeblade eller bambus er mere bæredygtigt, kan plast rent faktisk være en fornuftig måde at lave indpakning på.

»Emballagen er ikke nødvendigvis dårlig. Hvis man for eksempel tager en agurk, der er pakket ind i plast, så ligger miljøbelastningen i at producere agurken – og ikke i plasticen. Tværtimod medvirker plasten til at minimere madspild. Man skal se emballager i et helhedsperspektiv. Hvis du sejler et palmeblad fra Sydamerika, for at bruge det som emballage, så er det i helhedsperspektivet bedre at bruge en smule plast, som kan bruges igen,« siger han.

I dag er Danmarks mål at genanvende 22,5 pct. plast. Som det ser ud nu, genbruger vi kun ca. 20 pct. Det skal dog hæves til 50 pct. i 2025.

I forhold til genanvendelse af al emballage er Danmarks mål i år at genanvende 55 pct. Det skal om fem år hæves til 65 pct.

Affaldssystemer

En af de store udfordringer er ifølge DagSam, hvordan emballage skal genanvendes på nationalt plan. I dag har Danmarks 98 kommuner forskellige planer for håndtering af affald. Brancheforeningen ønsker at få indflydelse på, hvordan fremtidens affald skal sorteres og genanvendes i Danmark.

»Det nytter ikke noget, at vi får gode emballager, hvis ikke affaldssystemet er indrettet til at genanvende emballagerne. Hvis der eksempelvis er en kommune, hvor emballagerne ender i forbrændingsanlægget, så taber vi ressourcerne. Derfor siger vi fra branchens side, at vi gerne vil have indflydelse på fremtidens system, for ellers nytter det ikke noget,« siger Mogens Werge.

Kravet fra Mogens Werge og resten af dagligvarebranchen er at få en bedre kommunal affaldssortering, så emballagerne kan genbruges i industrien.

»Vi er nødt til at stille krav til kommunal indsamling, sådan at borgerne kan forstå det. De skal gerne møde de samme forventninger til affaldssortering, hvad enten de er hjemme eller eksempelvis i sommerhus,« siger han.

Planen er, at Miljø- og Fødevareministeriet indfører en national affaldsplan i 2020.