Danmarks største skovbrug kigger mod øst

Danske skovejere ligger underdrejede af den værste branchekrise i mands minde. Danmarks største skovbrug overvejer et indtog i øst som redningsplanke og brug af østeuropæisk arbejdskraft i Danmark.

Danmarks største skovbrug kigger mod øst - 1
Dansk skovbrug er i krise, derfor overvejer godsejer Bendt Wedell, at investere i østeuropæisk skovbrug. Foto: Martin Dam Kristensen
Læs mere
Fold sammen
Den værste krise nogensinde i dansk skovbrug rammer hårdt hos Wefri - Danmarks største skovbrug. Som hos alle andre danske skovbrug er det især konkurrencen med østeuropæiske og russiske skovbrug, der sætter indtjeningen under pres hos Wefri.

»De østeuropæiske og russiske træproducenter er en direkte trussel mod de danske og europæiske skovbrug. Uanset hvor meget, vi effektiviserer driften af vores skovbrug i Danmark, vil vi være meget udsatte i konkurrencen med østlandene,« konstaterer lensgreve Bendt Wedell, Wefris administrerende direktør.

Wefri driver nåle- og løvtræsproduktion på 6.650 hektar ved godserne Wedellsborg på Vestfyn og ved Frijsenborg ved Hammel i Østjylland. I 15 år har Wefri også drevet 300 hektar skov i Skotland.

Men en mulig kickstarter for Wefris vækst kan være et indtog på konkurrenternes hjemmebane. Wefri er på jagt efter et stort land- eller skovbrug, som Wefri kan overføre know-how og modernisere driften.

»Skal vi overleve, må vi skabe nye forretningsmæssige ben at stå på. Derfor er vi klar til at slå til så snart, der er et tilbud, der er interessant nok. Men vi vil ikke smide alt over styr - herunder kvaliteten - i forsøget på at hamle op med de østeuropiske priser,« siger Bendt Wedell.

Hvor stort opkøbet bliver, afhænger af, om Wefri går ind alene, eller om det bliver som deltager i et konsortium.

Lensgreven påpeger, at en lav arbejdsløn kun udgør en lille del af østlandenes konkurrencefordel.

»Mange af vores konkurrenter i øst har slet ikke ejendomsskatter og andre af de faste omkostninger, som er et problem for dansk skovbrug. Det gør dem meget stærke,« siger han.

Planerne om Wefris østudvidelse er en del af strategiarbejdet for Danmarks største godsbesiddelse, som ejes af Bendt Wedell. En anden måde at drage fordel af EUs udvidelse mod øst er at tiltrække østeuropæiske arbejdere til juletræssæsonen i Danmark, hvor Wefri har svært ved at få dækket behovet for arbejdskraft.

»Vi vil altid have brug for vores specialiserede danske skovarbejdere. Men alt efter hvordan reglerne kommmer til at se ud, så kan østeuropæisk arbejdskraft være med til at løse vores problemer i sæsonen,« siger Bendt Wedell.

At købe og drive godser i Østeuropa er en særdeles kapitaltung affære. Går det galt, kan det i værste fald kan dræne Wefris egenkapital og dermed sætte Danmarks største skovbrug under pres.

»Man kan ikke overleve på at være defensiv og blive hjemme under dynen. Omvendt har jeg ingen planer om at spekulere med mere, end jeg har råd til at tabe,« siger Bendt Wedell.