Danmarks største privatslagteri lukker

Koopmann A/S i Silkeborg må bøje sig for slagterigigant.

Læs mere
Fold sammen
Danmarks største privatslagteri, Koopmann A/S i Silkeborg, er bukket under for presset fra slagterigiganten Danish Crown og de store detailkæder og lukker nu definitivt.

Lukningen kommer efter længere tids økonomiske problemer, der kulminerede kort før jul, da Danish Crown indstillede leverancen af svin til det privatejede slagteri. Koopmann kunne ikke længere stille garanti for betalingen af de op til 5000 svin pr. uge, og dertil kom, at Danish Crown i forvejen havde penge til gode hos Koopmann, oplyser Danish Crowns informationschef Gudrun Andreasen.

Koopmanns direktør, Arne Novak, overbragte slagteriets 100 medarbejderne nyheden om de forestående fyringer på et medarbejdermøde tirsdag.

Gennem kontakter til slagterier og andre firmaer i det østjyske område er det dog allerede lykkedes at finde job til halvdelen af medarbejderne, og Arne Novak er overbevist om, at slagteriet af samme vej kan sikret resten job inden første 1.

maj.

»Der er aldrig noget godt ved en lukning, og vi er kede af, at vi mister en god lille arbejdsplads, men det er i det mindste rart, at vi kan give medarbejderne en ordentlig behandling. Selvom jeg hellere ville til et skidt bryllup end en god begravelse, er det en god løsning, vi har fundet,« siger Arne Novak.

Koopmann blev dannet for et år siden, da Danish Crown som følge af fusionen med Vestjyske Slagterier af konkurrencemyndighederne blev tvunget til at sælge ud af sin kapacitet. Den usædvanlige konstruktion, hvor slagteriet ikke har haft mulighed for at tilpasse sig markedets behov, har været en væsentligt årsag til lukningen, mener Arne Novak.

»Vi overtog et lukningstruet slagteri, som vi gav en chance til, men vi har måttet erkende, at vores koncepter ikke virkede, fordi slagteriet ikke havde den rigtige størrelse. Vi er for små til eksportmarkederne og for store til at basere driften på leverancer til danske slagtermestre og andre specialbutikker.

Samtidig bliver detailkæderne stadigt større, hvilket presser priserne ned til et niveau, hvor kun store slagterier som Danish Crown kan være med,« siger Arne Novak.

Ritzau