Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Det bliver større end de store bankfusioner,« siger Lars Monrad Gylling, adm. direktør for det 2.400 mand store KMD. Her henviser til, da Handelsbanken, Provinsbanken og Den Danske Bank blev lagt sammen i slut firserne og efterfølgende Andelsbanken, SDS og Privatbanken fusionerede i Unibank i 1990. Et enormt IT-projekt skulle det vise sig.
»Vi vurderer med et forsigtigt skøn efter vores erfaringer på Bornholm, at den samlede udgift til IT ved en større kommunesammenlægning vil ligge på et par mia. kr.,« siger Lars Monrad-Gylling.
Rammer 100.000
For KMD har høstet vigtige erfaringer på Bornholm. Her har man sammenlagt alle øens kommuner til en storkommune. Her benyttede KMD lejligheden til at give bornholmerne et slagtilbud på den omfattende IT-manøvre. KMD var ikke i tidligt julehumør, da de gav Bornholm halv pris - 10 mio. kr. - på arbejdet.
Derimod har KMD brugt manøvren på klippeøen til at høste erfaringer, for at stå rustet, hvis Strukturkommissionens arbejde fører til omfattende sammenlægninger af andre danske kommuner.
»Alene skatteadministrationen i de danske kommuner omfatter 40.000 medarbejdere, og sammenlagt vil en store fusionsrunde omfatte op imod 100.000 kommunale medarbejdere,« siger Lars Monrad-Gylling, der også er formand for IT-Brancheforeningen.
KMD render nu politikere og embedsmænd på dørene for at banke ind i deres politiske dagsorden, at IT skal tænkes ind i fremtidige kommunesammenlægninger, og det skal ske fra starten. KMD vil selvfølgelig gerne have penge i kassen, men erfaringerne fra Bornholm viser også ifølge KMDs topchef, at IT nemt kan glemmes.
»På Bornholm havde man glemt at tage stilling til, hvad der skulle ske med det samlede IT-system. Derfor måtte man meget sent i processen skaffe flere penge til, at det kunne lade sig gøre,« siger Lars Monrad-Gylling.
Bag strukturkommissionens arbejde ligger bunker af lettere højtravende politiske hensigtserklæringer som »Effektivitet og bæredygtighed, demokratisk kontrol, kvalitet i opgaveløsningen og borgernes retssikkerhed.«
Men for at få flere kommuners ofte vidt forskellige administrative kontorer til at spille sammen, kræves omfattende, mere jordnære, IT-systemer, siger KMD-bossen.
CPR-systemer
Ud over KMD, så var den amerikanske IT-virksomhed, CSC, også storleverandør på Bornholm.
Adm. direktør Ingelise Bogason fortæller, at CSC også brugte Bornholm som forsøgslaboratorium.
»Vi stod for sammenlægningen af CPR-systemerne og skatteadministrationen og vi har gjort os erfaringer, så det ikke bliver så omfattende næste gang,« siger hun.
Hun mener, der bliver besparelser for kommunerne gennem sammenlægning af administration, fordi flere offentlige myndigheder i dag bekender sig til åbne standarder og standardløsninger mod tidligere tiders selvkreerede IT-løsninger.
»KMD er som udgangspunkt stærke blandt kommunerne, men vælger man mere centrale løsninger, så vil vi måske kunne få en mulighed for at få en større del af opgaverne,« siger hun og henviser til, at CSCs strategi netop er at skaffe større effektivitet gennem stordriftfordele og gennem fælles indkøbsaftaler af IT-udstyr.