Danmarks økonomi ser ud til at fortsætte vokseværket

Bnp-indikator, der afspejler udviklingen i økonomien, viser en fremgang på 0,3 procent i første kvartal.

Danmarks økonomi ser ud til at have vokset sig større i årets første tre måneder

I hvert fald viser en indikator for udviklingen i Danmarks bnp - der er et et udtryk for størrelsen på dansk økonomi - en vækst på 0,3 procent i første kvartal sammenlignet med kvartalet før.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, der understreger, at tallene er forbundet med usikkerhed.

»Fremgangen i økonomien synes dermed at fortsætte - om end mere afdæmpet end foregående kvartal,« skriver Danmarks Statistik.

Hos Danske Bank vurderer cheføkonom Las Olsen, at det står bedre til, end tallet umiddelbart afspejler.

»Vi kan se, at eksporten, privatforbruget og virksomhedernes investeringer har en bedre fremgang, end det her lidt slatne tal indikerer.«

»Men man skal huske, at det er en meget foreløbig opgørelse, og at bnp ikke er en helt så stærk strømpil for økonomien som tidligere,« siger Las Olsen.

Han spår dog, at det mangeårige økonomiske opsving i Danmark har det bedste bag sig.

»Lige nu ser det fortsat godt ud, og beskæftigelsen fortsætter med at stige, men vi kan godt komme ind i en afmatning.«

»Vi kan se i verden omkring os, at det er gået ned i gear. Der er stor usikkerhed - blandt andet på grund af handelskrigen mellem USA og Kina, der netop er blusset op igen,« siger Las Olsen.

Skulle Danmark om nogle år ende i en økonomisk nedtur, vurderer Las Olsen, at landet er langt stærkere rustet til at håndtere det end ved den seneste finanskrise, der startede i 2008-2009.

»Vi har gode balancer i dansk økonomi. Der er ingen stor gældsvækst, og der er ingen vildt høje huspriser, som før har gjort, at en krise blev slem,« siger Las Olsen.

Den vurdering deles af økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank.

»De danske forbrugere har brugt opsvinget til at nedbringe deres gæld, og forbrugskvoten (den del af lønnen, der går til forbrug, red.) er historisk lav.«

»Det betyder, at opsvinget i dag er mere robust end højkonjunkturen i 2004-2006, og der er endnu ikke opbygget store ubalancer i økonomien,« skriver han i en kommentar.

/ritzau/