Danmarks gamle drenge afløses af nyt »young boys network«

Det gamle »old boys network« er forvitret og forsvundet. Et nyt kuld er kommet frem og sidder nu tungt på børsens største selskaber. Kun få kvinder får lov at titte med - fra sidelinien.

Selv om Danmark hører til blandt verdens største samhandelsnationer målt på indbyggertallet, ønsker vi ikke folk fra den store verden med i beslutningsprocessen.

Og med ganske få undtagelser er kvinder heller ikke nogen, der angiveligt rigtig forstår sig på dansk bestyrelsesarbejde. A.P. Møller har to kvinder med, men de sidder begge som repræsentanter for hovedaktionæren, Mc-Kinney Møller familien.

Mest progressiv på det område er så afgjort Coloplast, som har to kvinder med. Begge topchefer i andre virksomheder. Ingrid Wiik, som er dansk, er endda topchef for en norskejet virksomhed med hovedsæde i USA.

De gamle drenge fra »the old boys network«, som regerede i 1970erne, 1980erne og op i 1990erne, er i store træk faset ud. Kun Palle Marcus, Poul J. Svanholm og Hans Werdelin har endnu et par ganske få tråde at trække i.

I stedet har et kuld »young boys network« taget over. Det er typisk topchefer eller ex-topchefer for store KFX-selskaber. Plus/minus halvtreds år med bopæl nord for København. De sidder nu tungt på tunge poster hos kollegaen i andre KFX-selskaber.

I realiteten ligger der en betydelig magt hos et par - små - håndfulde.

Her er de virkelige bestemmere i dansk erhvervsliv:

Dem, der bestemmer
Alf Duch-Pedersen, Lars Nørby Johansen, Michael Pram Rasmussen, Henning Dyremose, Nils Smedegaard, Thorleif Krarup, Anders Knutsen og en anelse længere ud i periferien Henrik Brandt, Jørgen E. Tandrup og Sten Scheibye.

Derimod synes Danmarks fyrtårn i erhvervslivet, skibsreder Jess Søderberg, A.P. Møller, at have rigeligt at gøre i sin egen virksomhed og har derfor valgt eksterne bestyrelsesposter fra. Heller ikke ISS' Eric Rylberg eller Novozymes' Steen Risgaard er voldsomt forankret i »young boys network.«

I realiteten er der kun tre KFX-selskaber, der står uden for det nye kuld af topchefers gode selskab. Det er Vestas i Ringkøbing, Jyske Bank i Silkeborg og DSV i Roskilde.

Her leder man forgæves efter drengene fra det nordsjællandske.

Det siges, at der også findes »womens network«. Men i så fald arbejder dette netværk langt fra bestyrelseslokalerne i Danmarks største virksomheder.