Danmarks 100 største formuer vokset til næsten 500 milliarder

For første gang har en dansk familieformue rundet 100 milliarder kroner. Lego-familiens formue udgør nu en fjerdedel af den samlede formue på Berlingske Business Magasins 2015-liste over Danmarks 100 rigeste.

Nr.9: Gunhild Kirk Johansen (til højre) med sin mand Mogens og mor Edith. Foto: Alex Tran Fold sammen
Læs mere

Det er mere end et årti siden, at Legoklodsens hovedstad, Billund, var i blues, fordi det gik skidt for Lego. Det hænger naturligvis sammen med, at stort set alt, hvad provinsbyens største virksomhed har rørt ved i de senere år, er blevet til guld.

Det er også at aflæse på Berlingske Business Magasins liste over de 100 rigeste danskere i 2015. For første gang runder en dansk familieformue 100 milliarder kroner.

Helt præcist 122,7 milliarder kroner. Det er naturligvis Lego-formuen, som ejes af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Thomas, Sofie og Agnete.

Formueansættelsen på listen afspejler, hvor meget de rige danskeres virksomheder ville være værd i fri handel.

For talfreaks og formuenørder, men også for at sætte formuen i perspektiv, så skal der faktisk både en Bestseller-formue, en Colo­plast-formue, en Lars Larsen-formue, en ­Ecco-formue og en pæn slat af Danfoss-formuen til for at matche Lego-familiens formue. Samlet udgør Lego-familiens formue en fjerdedel af de 100 rigestes formue i 2015.

Ikke kun Lego-familiens formue er vokset årets løb. I år er de 100 største formuer steget med 15 procent til i alt 498 milliarder kroner. Adgangskravet for at være blandt Danmarks 100 rigeste er igen i år en milliard kroner.

Kursstigninger

Om årets liste siger Ejlif Thomasen, der ud over at være konsulent og journalist har været listens ankermand, siden dette magasin begyndte at udarbejde de årlige rigelister i begyndelsen af 1990erne:

»De store formuefremgange er en kombination af, at en række virksomheder har præsteret bedre indtjening, og at de store kursstigninger på aktiemarkedet smitter af på prissætningen af virksomhederne. Eksempelvis er formuefremgangen hos Lars Larsen i høj grad båret af en bedre indtjening. Det samme gælder for Bestseller-koncernen. Omvendt har f.eks. Ecco trods en højere omsætning faktisk haft en lidt dårligere indtjening, men her betyder afsmitning fra aktiemarkedet, at selve værdisætningen alligevel er højere. Dermed viser beregningen også for Ecco-familien en formuefremgang.«

Nogle af listens formuer baserer sig på børsnoterede virksomheder, og hermed kan formuens størrelse i princippet aflæses dagligt. Det gælder f.eks. for familien Louis-Hansen, hvor formuen består af direkte eller indirekte ejede Coloplast-aktier. Her er den massive kursstigning gennem flere år nu stoppet op. Børskursen er denne gang lidt lavere end for et år siden, så familien har på papiret mistet lidt over en milliard kroner, men har dog stadig næsten 34 milliarder kroner.

Den samme tendens gælder for arvingerne efter Mærsk Mc-Kinney Møller. Her har de tre døtre dog også sammen et investeringsselskab, Estemco, med godt en milliard kroner i kassen.

Det generelle billede er, at virksomhederne værdisættes lidt højere end for et år siden. Samtidig er der en tendens til, at en række virksomheder blandt andet inden for detailhandel har klaret sig godt. Det gælder f.eks. Lars Larsens Jysk, Harald Nyborg og til dels Fleggaard.

Store formuefremgange

Det går også rigtigt godt hos den fynske asfaltkonge Hans Christian Munck. Ordrebøgerne bugner, og sidste år lagde Munck Gruppen asfalt og udførte andre entreprenøropgaver for 1,7 milliarder kroner. Omsætningen steg med 200 millioner kroner, og overskuddet steg fra 102 til 137 millioner kroner før skat. De gedigne resultater sender Hans Christian Muncks livsværk 35 pladser frem til en placering som nummer 56.

Bag årets største formuevækst står en anden fynbo, odenseaneren Hans Schweers, der driver HS Metalservice, hvis største aktivitet ligger i metalgrossistdatterselskabet Alumeco. Opsvinget har for alvor ramt Alumeco efter tre år med mere beskedne overskud. Det betyder, at Hans Schweers i år er gået 40 pladser frem til plads 46. Selskabet ejer han sammen med døtrene Helle og Heidi og administrerende direktør Jan Berthel.

Tæt på København er det Arne Simonsen med speditionsvirksomheden Scan-Shipping, der besætter pladsen som Sjællands højdespringer. I det seneste regnskab steg bruttoresultatet med 24 procent. Arne Simonsen ejer i øvrigt den hæderkronede Simon’s Golf Club i Humlebæk. Han vandrer 28 pladser frem til en placering som nummer 38.

Investerer i hinanden

Penge i banken er en ringe affære i øjeblikket med det lave renteniveau, så de riges formuer bliver sendt på arbejde og forretning andre steder. Det er ikke nyt, men omfanget af virksomhedshandler har været ganske stort i det forgangne år.

Også på den front har familien i Billund været aktiv. Lego-pengetanken Kirkbi købte eksempelvis majoriteten af Martin Møller Nielsens flyleasingselskab, Nordic Aviation Capital, for 3,3 milliarder kroner. Hensigten er at sætte ekstra skub i væksten i selskabet, der har hovedsæde i Billund Lufthavn og udlejer sin flåde på knap 250 fly til flyselskaber over hele verden.

Derudover gik Kirkbi, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og William Demant Invest sammen om at placere nogle af deres sparepenge i små kapitalhungrende virksomheder. Firmaer, som under finanskrisen har oplevet en kreditklemme og et finanssystem, der blev stadig sværere for dem at arbejde med.

Den anden gren af Lego-familien – familien Kirk Johansen, der ikke mere er medejere af Lego – opkøbte i årets løb via Kirk Kapital 48 procent den største nordiske trailervirksomhed PNO og har for nylig øget sin ejer­andel af Vejle-virksomheden Out-Net, der udvikler en netportal til handel med virksomheder.

Kapitalfonde på opkøb

Igennem de seneste årtier har kapitalfonde stået bag nogle af tidens mest givtige virksomhedshandler. Den form for succes har det med at tiltrække flere og flere aktører, der gerne vil drikke af det gyldne trug.

I forsommeren solgte søskendeparret Hans og Nina Rye aktiemajoriteten af Masai Clothing Company til den engelske kapitalfond Silverfleet Capital. Søskendeparret ville ikke belaste deres børn med at drive Masai, har de tidligere fortalt til Berlingske Business Magasin. Det nu afhændede livsværk blev etableret i 1992.

En af de nye på årets rigeliste – Henrik Rossing – solgte sit livsværk, Fitness ­­World­, til den norske kapitalfond FSN Capital for over to milliarder kroner. Fitness ­World-­grundlæggeren er i forhold til flere af de andre motionskonger i Danmark et meget privat menneske, der næsten aldrig giver interviews. En undtagelse var et interview i Berlingske Business i 2010. Her sagde han blandt andet om sit iværksættergen:

»Min far var assurandør og havde en livsfilosofi om at tjene så mange penge som muligt på så kort tid som muligt. Han fik et godt liv ved det - med masser af personlig frihed, og det, tror jeg, har sat sine spor i mig.«

Med salget af Fitness World har han fået sin økonomiske frihed, men også en eksponering, som han nok helst er foruden.

Derimod rakte de tre forskere Esben Østergaard, Kasper Støy og Kristian Kassows milliardstore salg af den odenseanske producent af industrirobotter, Universal Robots, ikke til en plads på listen.

Omtalen af salget af motions-app’en Endomondo til den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour var massiv, men en salgssum på 575 millioner kroner rækker ikke til, at nogen af ejerne opnår en plads på listen over Danmarks rigeste.

Landets største formuer er i høj grad skabt i industrien, men også gode købmandsgener har i alle årene været en kilde til adgang på listen. Lars Larsen, Fleggaard osv.

Derimod er der ganske få formuer skabt på IT-virksomheder og internetvirksomheder. En undtagelse er Tais Clausen og Nikolaj Deichmann, som sammen har skabt 3Shape Holding, der arbejder med 3D teknologi. En anden undtagelse er Janus Friis, der år tilbage solgte det internetbaserede telefoniprogram Skype. Han investerer i dag i en række netvirksomheder. Ved årsskiftet lancerede han kommunikationsnetværket Wire, der kan sende beskeder eller udveksle billeder, musik og video, når man taler i telefon.

En tredje undtagelse er Henrik Lind fra Danske Commodities, der har skabt nye handelsmønstre for handel med energi.

Selvfølgelig er der IT- og internetvirksomheder med potentiale til at blive store herhjemme og attraktive for internationale investorer. Hvis det sker, så puffer de andre væk fra listen.

Bilmatadorerne

Der er næppe tvivl om, at mange af listens medlemmer er godt kørende. Og på listen boltrer sig ikke færre end seks rige familier, der har skabt deres formuer ved import og handel med biler og biltilbehør.

Tankevækkende i et land med verdens højeste bilafgifter.

Familierne Christiansen, Mourier og Nielsen er efterkommere af brødrene Axel og Johannes Semler. Deres fælles firma, Semler Gruppen, importerer og sælger Folkevogne, Audi, Seat og Skodaer med stor succes.

I Kolding importerer familien Chri­stiansen bilmærkerne Hyundai, Land Rover og Jaguar. Familiens overhoved, Birthe Christiansen, ejer desuden hovedparten af Comwell-hotelkæden.

Vejles bilmilliardær er Hans Henning Vestergaard, der ejer Autohuset stiftet i 1983. Autohuset sælger både nye og brugte biler og er autoriseret forhandler af seks bilmærker.

Blandt bilmilliardærerne finder vi også familien Hessel, der importerer Mercedes, ligesom der i Horsens hos familien Nissen bliver produceret autokølere.

Ti nye på listen

I år er der ti nye formuer på listen. Her finder vi blandt andet finansmanden Chri­stian Dyvig, der har været særdeles aktiv. Ikke nok med at han er debutant på listen, han er også den første milliardær på listen udklækket af kapitalfondsmiljøet.

50-årige Christian Dyvig har netop sammen med London-advokaten Andreas Lehmann overtaget kontrollen med selskabet Cargo Service Holding for et trecifret millionbeløb. Han har skudt penge i Kwintet, der står bag tøjmærket Kansas. Han ejer legeredskabsselskabet Kompan og bød for nylig på Danmarks Skibskredit, der anslås at koste tre-fire milliarder kroner.

Familien Normann Andersen fra Holstebro er også ny på listen. Familien står bag JD-Contractor, som tjener sine penge på at lægge kabler og rør ud på havbunden og bruger en del af dem på at lokalisere vrag på havbunden omkring Danmark og hente gods op til overfladen fra de sunkne fartøjer.

Selskabet er stiftet i 1972 af Gert Normann Andersen. Han er stadig meget aktiv i selskabet, men stafetten er givet videre til sønnen Rasmus Normann Andersen, der i dag er administrerende direktør og hovedaktionær via sit personlige selskab RNA Holding.

Faderen, Gert Normann Andersen, identificerede så sent som i foråret en tysk ubåd i Nordsøen, der blev sænket med 40 mand om bord blot 14 dage før Første Verdenskrigs afslutning.

En anden debutant på listen er Michael Mortensen. Han var 13 år, da han stiftede sit første selskab, Kbil nr. 9821. Siden blev han tømrer, og i dag er han 43 år, og Kbil nr. 9821 er blevet til milliardselskabet Casa i Horsens. Ud over Casa ejer han andele i adskillige virksomheder i ejendomsbranchen. Fra 1995 til 2008 var han hovedaktionær og adm. direktør i HusCompagniet, som blev solgt til først kapitalfonden Axcel og siden videre til den norske kapitalfond FSN Capital i 2011. Lokalt støtter han fodboldholdet AC Horsens.

Andre nye på listen er familien Skov­gaard, der driver vindmølleprojekter, og Jørgen Troelsfeldt, der ejer De Forenede Ejendomsselskaber. Han bor i Schweiz og er en mand, der skyr offentligheden.

På plads nr. 99 debuterer Familien Grosbøl også på listen. Den ejer virksomheden Mascot og tjener sine penge på at producere arbejdstøj og sikkerhedssko. Virksomheden blev stiftet i 1982 af John Kjærgaard Grosbøl. Siden 2001 har sønnen Michael Grosbøl stået i spidsen for Mascot, der har 2.300 ansatte. Hovedkvarteret ligger i Silkeborg, men der er egen produktion i Vietnam og siden 2013 også i Laos.

LÆS MERE