Danmark udnytter ikke frihandlen med Sydkorea godt nok

Løkke håber med sit besøg i Sydkorea at få mere ud af frihandelsaftalen for små og mellemstore virksomheder.

Foto: Keld Navntoft. En analyse af effekten af frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea fra 2011 viser, at aftalen vurderes isoleret set at have løftet dansk vareeksport med omkring to milliarder kroner de seneste fem år. Det svarer til et løft på 50 procent i forhold til en situation uden en aftale.
Læs mere
Fold sammen

Under det første officielle besøg i Sydkorea fra en dansk statsminister i 25 år håber Lars Løkke Rasmussen (V) i disse dage at kunne være med til at skabe større opmærksomhed omkring de kommercielle muligheder i Korea.

Det oplyser statsministeren i en e-mail til Ritzau:

- Koreanerne efterspørger i stigende grad danske energiløsninger, fødevarer af høj kvalitet, medicin til den aldrende befolkning og designprodukter til de ivrige forbrugere. Vi skal gøre det nemt for dem at få fat i det, de vil have, siger han.

En analyse af effekten af frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea fra 2011 viser, at aftalen vurderes isoleret set at have løftet dansk vareeksport med omkring to milliarder kroner de seneste fem år. Det svarer til et løft på 50 procent i forhold til en situation uden en aftale.

Frihandelsaftalen skønnes således isoleret set at have skabt omkring 1000-1500 fuldtidsjob i Danmark.

Derudover viser en fremskrivning af eksporttallene, at dansk eksport til Sydkorea fra 2015 til 2020 vil øges med 0,9 milliarder kroner svarende til otte procent.

Det bemærkes dog samtidig, at Danmark i mindre grad end andre EU-lande har formået at udnytte frihandelsaftalen.

- Danmark kunne godt få endnu mere ud af frihandelsaftalen. På landbrug- og fødevareområdet er vi rigtig godt med, men det halter mere for især de små og mellemstore virksomheder, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det skyldes blandt andet, at aftalens elementer kan være udfordrende for de mindre virksomheder at overskue. Vi skal sikre, at virksomhederne får den viden, de har brug for, tilføjer han.

Med sig til Sydkorea har statsministeren en erhvervsdelegation bestående af både små og store virksomheder.

- Turen skal give virksomhederne et rygstød på et vigtigt marked. Det er godt for Korea, det er godt for virksomhederne, og det er ikke mindst godt for Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det officielle besøg fra Danmark varer fra 23. til 25. oktober.