Danmark støtter FAO i fattiges ret til jord

Uklare jordrettigheder er et stort problem i mange udviklingslande, bl.a. Etiopien. Danmark har aktivt støttet FAOs bestræbelser på at få indført retningslinjer til håndtering af de fattiges jordrettigheder i u-lande.

Danmark støtter FAO i kampen om fattiges jordrettigheder og det er den radikale udviklingsminister Christian Friis Bach stærkt tilfreds med. Foto:SONNY TUMBELAKA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering støtter aktivt, at der bliver sat ind mod risikoen for såkaldt »land grabbing«, når kapitalstærke vestlige investeringsselskaber eller asiatiske og arabiske nationer går på jordopkøb rundt om i verden.

»For mig handler land grabbing især om uklare jordrettigheder, når investorer erhverver sig jord og skubber de lokale til side, uden at der er gennemsigtighed i aftalerne. Det er et stort problem især i fattige lande som Afrika, bl.a. i Etiopien og Mauritius, hvor der har været en række sager,« siger den radikale udviklingsminister Christian Friis Bach.

Han er stærkt tilfreds med FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAOs initiativ. For et år siden fik FAO forhandlet et sæt frivillige retningslinjer til håndtering af jordopkøb på plads.

»Danmark var meget aktivt engageret i den sag. Siden retningslinjerne kom på plads, har både G8-og EU-landene ankerkendt, at disse guidelines omkring jordrettigheder ved opkøb af jord til fødevareproduktion bliver fulgt. Regningslinjerne stadfæster svage gruppers og oprindelige folks rettigheder,« siger udviklingsminister Christian Friis Bach.

Et godt initiativ

Som et godt eksempel på, hvordan man kan få den rigtige udvikling i gang, fremhæver ministeren den velhavende saudi-arabiske forretningsmand Sheikh Mohammed al-Amoudhar, der er født i Etiopien. Han har lejet 1.500 hektar land i 99 år i Etiopien til produktion af bomuld og tøj.

»Det tror jeg virkelig er til gavn for det etiopiske samfund, herunder landmændene, der producerer bomuld,« siger udviklingsministeren.

Rigmandens firma påtænker at bruge yderligere op mod 2,5 milliarder dollar eller 14 milliarder kr. til udvikling af landbrug i de kommende år på lejede arealer.

Sheikh Mohammed al-Amoudhars mål er ud over bomuld at producere ris, sukker, spiseolie, korn og andet til både eksport og til det etiopiske hjemmemarked.