Danmark skraber bunden i rapport om bestikkelse

Danmark får en bundplacering i kampen mod bestikkelse. Det er stærkt kritisabelt, lyder det fra Transparency International, som står bag rapporten.

Foto: Claus Bech Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange lande med store økonomier gør ikke nok for at forhindre deres virksomheder i at medvirke til bestikkelse rundt omkring i verden, og Danmark er en af dem. Danmark ligger nemlig i bunden sammen med 22 andre lande som for eksempel Spanien, Grækenland og Polen.

Det viser en ny rapport fra anti-korruptions-foreningen Transparency International.

Danmarks bundplacering i kategorien »beskeden eller ingen håndhævelse« betyder, at der bliver gjort lidt eller ingenting for at efterforske og retsforfølge danske virksomheder, der snyder skatteyderne ved at bestikke udenlandske embedsmænd.

Knut Gotfredsen, formand for den danske afdeling af Transparency International, kalder resultatet sørgeligt.

»Det er et meget sørgeligt faktum, at der i Danmark ikke er gennemført en eneste sag med domfældelse eller forlig inden for OECD-koventionens område, det vil sige bestikkelse af embedsmænd og regeringsrepræsentanter i udlandet,« siger han og tilføjer:

»Sidste år lå vi i den lidt bedre gruppe, og for to år siden lå vi i den bedste.«

Ifølge Knut Gotfredsen er der en helt særlig grund til, at Danmark er havnet i bundligaen.

»Der bliver ikke gjort nok for at identificere og gennemføre sager inden for det her område. Det ser ud, som om Bagmandspolitiet prioriterer de lettere sager højere, fordi der løser man flere, og det ser bedre ud,« mener formanden.

De danske politikere skal vægte det her område højere og give Bagmandspolitiet tilstrækkelige ressourcer til at bekæmpe bestikkelse, understreger Knut Gotfredsen fra Transparency International.

Derudover konkluderer rapporten, at mens 22 lande er klassificeret som »beskeden eller ingen håndhævelse«, befinder fem lande sig inden for kategorien »moderat håndhævelse«, mens otte lande har »begrænset håndhævelse«.

Kun fire ud af de 39 undersøgte lande fører en »aktiv håndhævelse« af virksomheds bestikkelse af embedsmænd.