Danmark scorer på andres hjælpepakker

Statslige udenlandske hjælpepakker bidrager årligt med 14 milliarder kroner til dansk økonomi. Økonomer advarer politikerne mod at køre på frihjul.

Danskerne kan læne sig tilbage og høste 14 milliarder kroner om året og 15.000 arbejdspladser som følge af den regn af statslige hjælpepakker, som for øjeblikket falder verden over. Det viser nye beregninger foretaget af Danske Bank for dagbladet Børsen. Topøkonomer advarer nu politikerne mod at lade sig friste til at køre frihjul på de andre landes økonomisk politiske indsats.

- Jo mere vi tager af den udenlandske gevinst, uden selv at handle, jo mere kan man sige, at Danmark kører på frihjul til skade for den koordinerede finanspolitiske indsats, siger tidligere overvismand, professor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet.

Synspunktet bakkes op af tidligere økonomisk vismand, nu professor ved Copenhagen Business School, Jan Rose Skaksen.

- Den positive effekt af de udenlandske vækstpakker er stor og mindsker isoleret set behovet for at gøre noget i Danmark. Hvis Danmark vælger at indregne hele den effekt i vurderingen af det danske behov for stimulus, skader det i princippet den fælles koordinerede indsats, siger han.

/ritzau/