Danmark får den mest ekspansive økonomi i historien

Der skal ske store ulykker for at holde opsvinget nede i år. Med den lave rente, afdragsfrie lån, sænkede afgifter på cigaretter og spiritus, næsten ingen inflation og senest regeringens Forårspakke er der lagt op til en forbrugsfest af historiske dimensioner.

Den øgede disponible indkomst vil for en stor dels vedkommende blive omsat i øget forbrug. Foto: Morten Juhl
Læs mere
Fold sammen
Danmark står lige nu foran en forbrugsfest, der ser ud til at blive den mest voldsomme i landets historie. Speederen er i hvert fald trykket i bund på stort set alle områder:

Renten er historisk lav, hvilket især kommer boligejere med gæld til gode.

Skatterne er sat ned med ni milliarder kroner. Det er en del mere, end de seks milliarder kroner, som personskatterne blev sænket med ved den seneste store kickstart af økonomien i 1993.

Reallønnen vokser pænt, blandt andet fordi også de almindelige prisstigninger nu er de laveste i ti år. Inflationen er under 1,0 procent.

Der er indført nye afdragsfrie lån, som gør det muligt at sidde i en bolig til to millioner kroner for 4.000 kroner netto om måneden.

En række afgifter på cigaretter, sodavand og spiritus er sænket.

Store ekstrabeløb
Samlet set står Danmark med andre ord med den nok mest ekspansive økonomiske politik nogensinde i historien.

»Det er rigtigt. Vi har en meget ekspansiv penge- og finanspolitik på samme tid. Der er tale om et set-up, som er noget af det mest massive, der er set,« siger professor ved Handelshøjskolen i København, Jan Rose Skaksen, der også er økonomisk vismand.

Chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea Bank er enig:

»Betingelserne for et kraftigt økonomisk opsving er til stede. Vi fører lige nu den nok mest ekspansive økonomiske politik i mands minde,« lyder det fra ham.

Cheføkonom i BRFkredit Jens Christian Nielsen formulerer sig på denne måde:

»Så voldsomme stigninger i rådighedsbeløbene, som kommer i år, har vi ikke set i nyere tid. Sammen med en lav rente og stoppet for stigningen i ejendomsværdibeskatningen kan der ikke fås bedre forudsætninger for en forbrugsfest.«

Så der vil ske noget med økonomien i år, medgiver også professor Jan Rose Skaksen, og det i en positiv retning, hvor forbruget vokser med ekspresfart, og beskæftigelsen begynder at stige.

Det vil ske samtidig med, at statsfinanserne får det bedre, fordi flere moms- og skatteindtægter triller ned i statskassen og udgifterne til dagpenge tilmed falder.

Belaster betalingsbalancen
Det eneste sted, hvor det vil gå dårligere, er på valutaregnskabet over for udlandet, betalingsbalancen. Men her er overskuddet til gengæld helt i top og også tæt på at være oppe på det højeste nogensinde.

Så dansk økonomi er i en sjældent set god form til at levere den vare, der skal til: Job, større velstand, fremgang og bedre tider.