Danmark er verdens mindst korrupte land

Sammen med New Zealand indtager Danmark en førsteplads på listen over verdens mindst korrupte lande. Men den nye offentlighedslov og privat partistøtte trækker ned.

Somalia er et af de lande, der er hårdt plaget af korruption. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamed Abdiwahab

Danmark kan endnu en gang bryste sig af at være det land i verden, hvor korruption har de trangeste kår.

Sammen med New Zealand ligger Danmark i top over lande, hvor magtmisbrug og bestikkelse er mindst udbredt, viser et korruptionsindeks fra organisationen Transparency International, som har bedt uafhængige eksperter vurdere korruptionen i den offentlige sektor 177 lande.

Danmark og New Zealand scorer begge 91 point på skalaen, som går fra 0 til 100. 100 point dækker over lande fuldstændig uden korruption, mens 0 point gives til lande, som er ekstremt korrupte. I den ende finder man Afghanistan, Nordkorea og Somalia, som deler den lidet flatterende sidsteplads med otte point hver.

Danmark og New Zealand går begge et point frem i forhold til korruptionsundersøgelsen sidste år, hvor de også delte førstepladsen. Men det betyder ikke, at der ikke er plads til forbedringer, understreger Knut Gotfredsen, formand for Transparency International i Danmark.

»Det er også vigtigt at se i øjnene, at der er både muligheder og behov for forbedringer, generelt fordi 91 point ikke er 100 point, og specifikt fordi vi ikke ligger særlig godt på delområder som især privat partistøtte, offentlighedslov og whistleblowerbeskyttelse,« siger han.

Sager om skjult partistøtte til danske partier dukker op med jævne mellemrum, seneste i forbindelse med det netop overståede kommunalvalg. I den forbindelse afdækkede Berlingske, at det er udbredt praksis hos partiforeninger i landets store byer at samle penge ind til den kommunale valgkamp via hemmelige pengeklubber, hvor erhvervsledere anonymt støtter med store beløb.

Sidste år kritiserede Transparency International netop de danske regler for partistøtte, som blev betegnet som utilstrækkelige, fordi der mangler gennemsigtighed på området.