Danmark dømt til lav vækst

Uden flere politiske initiativer er det vanskeligt at øge beskæftigelsen yderligere. Samtidig vil udviklingen i befolkningen trække 10.000 personer væk fra arbejdsmarkedet hvert år. Danmark er derfor dømt til lav vækst, vurderer Danske Bank.

De næste par år vil væksten i den danske økonomi ligger på under to procent om året. Forklaringen er strukturerne på arbejdsmarkedet, der ikke formår at trække flere ledige ind.

Sådan lyder vurderingen fra Danske Banks økonomiske prognose for de næste to år.

"Den lave vækst er en konsekvens af, at det med de nuværende strukturer på det danske arbejdsmarked er vanskeligt at øge beskæftigelsen yderligere," vurderer Danske Banks chefanalytiker Steen Bocian i sin seneste prognose for dansk økonomi.

Derudover vil udviklingen i befolkningen automatisk trække beskæftigelsen ned med op til 10.000 personer hvert.

"Da ledigheden vanskeligt kan falde yderligere - og da der heller ikke er gennemført initiativer, som kan forventes at udvide arbejdsstyrken - er der ikke plads til høj vækst i økonomien.

Danmark synes dømt til at blive en lavvækst-økonomi i løbet af de kommende år," lyder det i rapporten.

Danske Bank forventer, at væksten i økonomien målt i bruttonationalproduktet - BNP - vil falde fra 3,3 pct. sidste pr til 2,3 pct. i år. Og i 2008 vil væksten være nede på 1,6 pct.