Danmark blandt verdens allerbedste erhvervslande

Verdensbanken rykker Danmark op på plads nummer fire på listen over, hvor det er bedst at drive forretning.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan vi ikke skabe vækst, så kan vi i hvert fald vinde konkurrencer.

Således ligger Danmark fortsat helt oppe i toppen af listen over lande, som det er nemt at drive virksomhed i.

Det viser Verdensbankens nye rapport Doing Business, som offentliggøres i dag onsdag.

Danmark er rykket fra en femteplads til en fjerdeplads i den samlede opgørelse, kun overgået af Singapore, New Zealand og Hong Kong. Indekset er blevet udarbejdet hvert år siden 2005, og i den tid har Danmark bevæget sig fra en 12.plads over en femteplads, hvor Danmark har ligget de seneste tre år. I år har Danmark overhalet USA og er fortsat det mest erhvervsvenlige land i Europa.

Danmark ligger langt foran lande som Storbritannien (nummer otte) og Tyskland (nummer 14), lande som ellers har markant højere vækst end Danmark i disse år. Danmark har under hele finanskrisen ligget foran Tyskland i Verdensbankens Doing Business-indeks. Alligevel er forskellen på dansk og tysk vækst så stor, at hvis Danmark havde holdt trit med Tyskland under krisen, så ville vores BNP være næsten ti procent større, end det faktisk er.

Det fremgår af rapporten, at det først og fremmest er den juridiske nyskabelse "iværksætterselskaber", som har løftet Danmark op på listen. Den nye selskabsform gør det muligt at stifte et selskab helt uden kapital, og denne reform er det eneste, som Verdensbanken fremhæver, at Danmark har gjort det seneste år for at gøre det lettere at drive erhvervsvirksomhed.

Det var SFs daværende erhvervsminister Annette Vilhelmsen, som i foråret 2013 fik et næsten enigt Folketing til at vedtage iværksætterselskaberne, og dengang fik reformen en behersket positiv modtagelse af både DI og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. De fremhævede, at selskaber helt uden kapital næppe ville komme til at stå bag mange industriarbejdspladser, og fra finanssektoren var meldingen, at selskaber uden kapital nemt kunne blive selskaber uden kreditværdighed. Alligevel har Verdensbanken fremhævet iværksætterselskaberne som en reform fra dansk side i årets løb - den eneste -  og i disciplinen opstart af ny virksomhed er Danmark gået fra en 40.-plads til en 25.-plads.

I sidste års rapport blev Danmark til gengæld kun omtalt for én ting, nemlig for at have hævet byggesagsgebyrerne. I den nye rapport går det så den modsatte vej igen, i hvert fald i København, som er den eneste danske by, der indgår i Doing Business-rapporten.; Danmark er rykket fra en ottendeplads til en femteplads i disciplinen behandling af byggetilladelser er. Ifølge Dansk Byggeri har Københavns kommune sænket byggesagsgebyrerne for erhvervsbyggeri med ti procent - men ligger dog stadig på det syvdobbelte af landsgennemsnittet.

Det fremgår i øvrigt af rapporten, at Danmark er særlig god til registrering af fast ejendom og handel med udlandet, mens vi altså stadigvæk er nummer 25, når det gælder oprettelse af nye virksomheder, og nummer 23, når det gælder hvor nemt det er for virksomheder at få et lån.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger, er ikke i tvivl om, at listen er vigtig for Danmarks evne til at tiltrække investeringer.

Men når nu vi ligger så pænt, hvorfor vokser vores økonomi så ikke?

"Et stort land som Tyskland har et helt andet potentiale end et lille land som Danmark, og har helt andre muskler at spille med, når det handler om aktivt at opsøge investorer ude i verden," siger han.

"Men det ændrer ikke på, at når investorer i udlandet sidder og kigger på, om de skal etablere sig i Sverige, Tyskland eller et andet sammenligneligt land, så ser de på undersøgelser over erhvervsklimaet, og her bonner Danmark rigtig godt ud. Jeg er helt overbevist om, at det har en effekt, og vi skal bruge det til at sælge os på."

Hvad peger du selv på i sådan en undersøgelse, når du taler med potentielle investorer?

"Det at vi i det hele taget har et stabilt offentligt system, hvor du rent faktisk kan være sikker på at få en ordentlig og rimelig hurtig sagsbehandling, og hvor der i forhold til mange andre steder i verden er meget lidt bureaukrati, fordi vi har digitaliseret forvaltningen - det er noget, jeg bruger som eksempler. Og så vores arbejdsmarkedslovgivning, som gør det muligt hurtigt at rekruttere arbejdskraft og skifte den ud igen."