Danmark blandt de sidste lande med topkarakter

Listen over lande med den ypperste kreditvurdering skrumper. I nat blev Holland strøget. Danmark hænger stadig på.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med nedgraderingen af Holland er der nu kun 10 lande i verden, der kan bryste sig af den ypperste kreditkarakter - triple AAA - hos alle de tre toneangivende kreditvurderingsinstitutter.

De tæller Standard & Poor's (S&P), som natten til fredag altså slog ned på blandt andet den høje, private gældsætning blandt hollænderne og tog et A fra landet, som nu er ratet med den næstbedste karakter AA+.Dermed skrumper listen over lande med elite-kreditværdighed, som var lang før og sågar et lille stykke ind i finanskrisen, hvilket udløste kritik af, at kreditvurderingsbureauerne var for bløde. I august 2011 skruede S&P så for alvor bissen på og tog triple-A-ratingen fra USA, hvilket blev betragtet som en milepæl inden for kreditvurdering.

Blandt de AAA-ratede lande er fortsat Danmark, som ellers ligesom Holland døjer med høj privat gældsætning. Også de to andre toneangivende kreditvurdeirngsinstitutter Moody's og Fitch rater Danmark med AAA, som alle tre steder er udtryk for den bedste kreditkvalitet.

Så snart karaktererne bliver dårligere, er der stor forskel på skalaerne hos de tre bureauer, hvilket gør sammenligning besværlig.