Danish Crowns fusionsmager

Kjeld Johannesen er med Danish Crown gået fra fusion til fusion. Globaliseringen stiller store krav til slagterikoncernens konkurrenceevne, og på dagsordenen er konstant effektivitet og besparelser.

BMINTERN BMINTERN - Fødevareminister Dan Jørgensen besøger Danish Crown i Horsens. Fredag 31.januar 2014 Dan Jørgensen, fødevaremnister besøger Danish Crown Slagteriet i Horsens. CEO Danish Crown Kjeld Johannesen viser ministeren rundt på slageteriets besøgsgang. ©2013 Palle Peter Skov
Læs mere
Fold sammen

62-årige Kjeld Johannesen er direktør for slagterimastodonten Danish Crown. Andelsselskabet, der er verdens største eksportør af svinekød og som omsætter for knap 60 mia. kr., beskæftiger 26.000 medarbejdere og har 8.250 andelshavere.

I dag er det Danmarks 10. største virksomhed, som om et øjeblik bliver større, når og hvis fusionen med Tican – Danmarks næststørste andelsslagteri – falder på plads. De to selskaber vil tilsammen blive en endnu større international fødevarekæmpe med masseproduktion af fersk og frossent svine- og oksekød, bacon, pålæg og færdigretter.

I øvrigt er fusioner nærmest blevet en signatur for Kjeld Johannesen. Der har været mange, men lad os dvæle ved de store og spektakulære: I 1990 da Wenbo, Tulip og Østjyske fusionerede. I 1998, da Danish Crown gik sammen med Vestjyske Slagterier – og fire år senere, da sjællandske Steff-Houlberg kom med i koncernen.

Globaliseringen med dens lave lønomkostninger i andre lande stiller også sine store krav til Danish Crown. Slagteridirektørens modtræk har været at øge produktiviteten og skære hårdt ned på omkostninger. I dag henter virksomheden mere end 90 procent af sin omsætning uden for Danmark. Omstillinger og omkostningsreduktioner har kostet mange fyringsrunder i Danish Crown – senest mister 280 jobbet på et slagteri i Ringsted

Kjeld Johannesen er oprindeligt uddannet på Struer-Hurup Andelssvineslagteri. Derefter flyttede han hele familien til Sjælland, fordi han skulle være produktionschef i slagteriernes salgsselskab ESS-Food. Fem år senere i 1983 blev han produktionsdirektør i Steff-Houlberg.

Tilbage til Jylland, hvor han i 1988 blev administrerende direktør for slagteriet Wenbo, som et par år senere blev en af grundpillerne i det nuværende Danish Crown.

Opvæksten med janteloven som rettesnor har sat sit præg på Danish Crowns Kjeld Johannesen. Han er thybo – og her ligger det i luften, at man ikke skal komme og fortælle, hvad man vil gøre, men komme og vise, hvad man har gjort. Og at bevise, at han kan, har været en af drivkræfterne i karrieren, har han fortalt.

Kjeld Johannesen bruger meget tid på at have et tæt forhold til sit bagland, andelshaverne. Derfor rejser han sammen med Danish Crowns formand land og rige rundt, når koncernen har aflagt regnskab.

I hans ledelsesbog handler lederskab ikke om en person, men om en sag, og ledere der tror, at det drejer sig om dem, er dårligere ledere.