Danisco vil ikke byde på pektinfabrik

Ingrediensvirksomheden CP Kelco med rødder i Lille Skensved er sat til salg - angiveligt for en mia. dollars. Danisco afviser enhver interesse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fødevare- og ingredienskoncernen Danisco er ikke interesseret i at købe hele eller dele af CP Kelco - tidligere Københavns Pektinfabrik, der er beliggende i Lille Skensved.

»Efter købet af Rhodia Food Ingredients er vi globalt set de næststørste inden for pektin og xanthan. Denne position er vi tilfredse med samtidig med, at vi sandsynligvis ville få problemer med konkurrencemyndighederne, hvis vi købte CP Kelcos aktivititeter. Derfor er vi ikke med i den proces,« lyder den klare afvisning fra Daniscos adm. dir. Alf Duch-Pedersen.

Dermed ramler Danisco ligesom Group 4 Falck gjorde det på nogle områder i forbindelse med fusionen med engelske Securicor imod den øverste grænse for markedsandele.

CP Kelco ejes for 71 procents vedkommende af fonde under det amerikanske finanshus Lehman Brothers, og ifølge forlydender i markedet er denne ejerandel nu sat til salg. Men Danisco afviser altså på forhånd at være med i denne auktion.

Og dermed er alle spekulationer omkring en dansk-baseret konsolidering bredt omkring fødevareingredienser med CP Kelco og Danisco som omdrejningspunkt taget af agendaen. Ingredienskoncernen Chr. Hansen Holding, der gør sig på et andet område end CP Kelco, nemlig primært på mejeriområdet, er ikke aktuel som køber.

Favorit til at overtage CP Kelco er derimod den irske Kerry-gruppe, som for nogen tid siden overtog en anden stor spiller, nemlig fødevarevirksomheden Quest, der var en del af ICI-koncernen.

Efterfølgende købte Danisco så Rhodia-virksomhed.

»Der er næppe tvivl om, Kerry er den mest oplagte køber,« siger senioranalytiker Stig Frederiksen fra børshuset Gudme Raaschou. Han vurderer dog, at den indikerede pris på en mia. dollar - over seks mia. kr. - som florerer på rygtebørsen er temmelig meget over den reelle værdi.

»Som jeg umiddelbart kan vurdere det, lyder en pris på mellem 500 og 750 mio. dollars mere relevant. CP Kelco har været en katastrofe for Lehman de seneste år.«

En anden favorit som ny helejer af CP Kelco er den amerikanske Huber, koncern, som i starten på året overtog 28,57 procent af ejerskabet i CP Kelco.

CP (Copenhagen Pectin) Kelco blev etableret i 2000, da den danske virksomhed overtog Kelco Biogums og ved den lejlighed kom private equity fonde under Lehman Brothers ind som storaktionær. Men både 2001 og 2002 resulterede i store underskud blandt andet på grund af store renteudgifter som følge af, at ejeren Lehman Brothers har lagt en stor gæld ind i virksomheden.

Pektinfabrikken med omkring 2.000 medarbejdere er verdens største på sit felt med fortykkelses- og stabiliseringsmidler som hovedprodukter.

Hele CP Kelco-bestyrelsen er besat af ikke-danskere, mens Per Birk-Sørensen har sæde i direktionen.