Danisco tæt på køb af fransk virksomhed

Den franske koncern Rhodia trues af betalingsstandsning og er under øget pres på børsen i Paris.

Læs mere
Fold sammen
Danisco, der producerer fødevareingredienser og sukker, står med stærke kort på hånden i de afsluttende forhandlinger med den franske industrigruppe Rhodia i forbindelse med købet af Rhodias fødevareingredienser.

Danisco har ikke selv nævnt prisindikationer for handelen, men markedet vurderer, at det er en handel til mellem 2 og 2,5 mia. kr. Rhodia er så hårdt økonomisk presset, at der skal milliarder af kroner ind på kontoen her-og-nu for at undgå en faretruende betalingsstandsning. Gælden er steget Rhodia over hovedet, og derfor truer en såkaldt »credit-crunch«, hvor Rhodia ikke kan betale renterne på sin gæld.

Faldt 10 pct. i går
Denne frygt fik fornyet næring i går. Rhodia offentliggjorde i nogle lovpligtigt indsendte regnskabspapirer, hvoraf det fremgår, at der kunne opstå problemer med at betale forfaldne lån tilbage.

Den i forvejen pressede aktiekurs blev yderligere sænket med næsten 10 procent, selv om en talsmand for Rhodia, forsøgte at berolige aktionærer og analytikere med, at der i realiteten ikke var ændret på forventningerne siden Rhodias tidligere udmeldinger.

Rhodia fik et underskud på 10 mia. kr. i 2003 og skal sælge virksomheder fra for mindst fem mia. kr. En af de kreditorer, der presser hårdest på er den internationale finansspekulant George Soros.

En talskvinde for Danisco, Natalie Weber, siger til Berlingske Tidende, at den seneste usikkerhed om Rhodia ikke påvirker Daniscos forhandlinger. De kører videre uanfægtet af moderkoncernens problemer.

Natalie Weber bekræfter, at den endelige underskrift på købsdokumentet er lige op over. Koncernchef Alf Duch-Pedersen sagde for to uger siden, at der kunne gå »fra nogle få dage til nogle få uger.« Og det er en tidshorisont, der i følge Natalie Weber stadig er gældende.