Danisco sat ud på et sidespor i Hansen-kapløb

Danisco står og tripper i kulissen for at købe en bid af Chr. Hansen, men det sker næppe. Den irske Kerry-koncern vurderes til gengæld at være den mest oplagte køber af Chr. Hansens ingrediensdel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hæderkronede Chr. Hansens produktion af ingredienser til fødevareindustrien er på vej til at komme på udenlandske hænder. Samtidigt står den danske konkurrent Danisco i kulissen og forsøger at købe en bid af Chr. Hansen.

Salgsprisen på ingrediensaktiviteterne, der samlet omsætter for 3,4 milliarder kroner årligt og beskæftiger 2.500 medarbejdere, vurderes til i bedste fald at kunne indbringe ejeren Chr. Hansen Holding op mod seks milliarder kroner.

Med mindre Chr. Hansen bliver splittet op, og det i 11. time lykkes for Danisco at få foden inden for i varmen hos sælgeren, er den irske Kerry-gruppe den absolut mest oplagte køber af alle ingrediensaktiviteterne.

Det peger en række kilder i branchen, som Berlingske Tidende har talt med, på. Kerry har senest købt den engelske ingrediensvirksomhed Quest.

En anden mulig kandidat til at overtage Chr. Hansen er Associated British Foods, der i forvejen er inde i sukkerproduktion. Hollandske DSM, tyske Degussa og amerikanske Cargill, der er stor inden for produktion af vegetabilsk olie, er ligeledes inde i billedet som køber.

På kanten af monopol
»Det er for sent for Danisco at købe hele Chr. Hansens ingrediensvirksomhed. Det vil konkurrencemyndighederne ikke tillade,« siger aktieanalytiker Philip Spencer fra Deutche Bank i London.

Da Danisco i foråret købte franske Rhodia, blev Danisco næsten lige så stor inden for kulturer som Chr. Hansen, der på dette område ligger på en førsteplads på verdensplan.

Hvis Danisco ikke havde købt Rhodia, så var det oplagt i dag at lægge et bud ind på at købe alle Chr. Hansens ingrediensproduktioner. Men nu er situationen en helt anden. Trods alle spekulationer om et dansk ægteskab, er Danisco reelt afskrevet som køber af hele ingrediensdelen i Chr. Hansen.

Virksomheden blev i sin tid verdenskendt på sin produktion af osteløbe af kalvemaver. I dag sælger såvel Chr. Hansen som Danisco kulturer til produktion af blandt andet yoghurt og ost i den globale mejeriindustri, hvor de to danske firmaer er henholdsvis nummer ét og nummer to som leverandører.

Danisco: »Vi venter«
Ved overtagelse af hele ingrediensdelen i Chr. Hansen ville Danisco få en alt for stor markedsandel på kulturerne, anslået 65-75 procent på verdensplan. Og det vil hverken EUs eller USAs konkurrencemyndigheder gå med til. Eneste mulighed for Danisco kan være at købe for eksempel enzymvirksomhederne i Chr. Hansen.

»Chr. Hansen har en lang række andre ingredienser end kulturer. Vi må se, om det kan blive til noget eller ikke. Vi interesserer os naturligvis for den proces, der skudt i gang. Nu venter vi, til der kommer mere kød på sagen. Mere vil jeg ikke sige,« siger Daniscos koncernchef Alf Duch-Pedersen.

Det bliver dermed anden gang i 2004, at et storopkøb glider den ellers så opkøbsivrige danske koncern af hænde. Det samme var tilfældet med CP Kelco - den tidligere Københavns Pektinfabrik - der så sent som i oktober blev solgt til amerikanere. Her ville Danisco ved et opkøb være blevet for stor inden for pektin.

En anden mulig køber af Chr. Hansens ingredienser kan være en private equity-fond. Amerikanske Lehman Brothers ejede således CP Kelco, indtil det amerikanske industrikonglomerat J.M. Huber købte det.