Danisco går ind i Kina

Danisco går i kompagniskab med kinesisk firma om produktion af tilsætningsstoffet xanthan til fødevarer. Danisco planlægger betydelige investeringer i kinesisk fabrik.

Læs mere
Fold sammen
De bruger det flittigt i fødevareindustrien, bl.a. som tilsætning til salatdressinger, desserter og drikkevarer. Navnet er xanthan, et produkt som Danisco med tiden satser på at blive storleverandør af til verdens fødevareproducenter.

Med sit helt nye joint-venture med Henan Tianguan Group, der omfatter overtagelsen af en fabrik i det centrale Kina, og den nylige overtagelse af en del af det franske selskab Rhodia har Danisco taget et par små, men vigtige skridt for at realisere drømmen.

»Vores store kunder i fødevareindustrien har i mange år efterspurgt produktet, der er helt nyt i vores sortiment. Xanthan er et perfekt supplement til vores øvrige produkter,« siger Søren Olsen, Business Director i Danisco.

De kinesiske myndigheder har godkendt joint-venture-selskabet Danisco Tianguan Ltd. Danisco køber 80 pct. af det nye selskab, som overtager en seks år gammel fabrik. Den producerer 2.000 ton xanthan. Danisco planlægger imidlertid store investeringer i fabrikken. Søren Olsen ønsker ikke at oplyse hvor meget.

Danisco indviede i 2002 en fabrik med produktion af aromaer til fødevare- og drikkevareindustrien. Kina er i øvrigt det land, hvor Danisco oplever den kraftigste vækst. Sidste år blev der omsat for 300 mio. kr. i Kina. For få år siden var omsætningen ingenting. Totalomsætningen i koncernen var på 16,5 mia. kr.

Kina er stedet
På almindelig dansk er xanthan et tilsætningstof, og på moderne dansk er det en såkaldt fødevareingrediens. Danisco har for nylig købt dele af det franske selskab Rhodia, som også producerer produktet med det fremmedartede navn, xanthan.

Med de nye investeringerne i Kina og Frankrig har Danisco fået foden inden for på et marked, hvor der årligt produceres 40.000 ton xanthan. Den ene halvdel af verdens produktion af xanthan går til fødevareindustrien og den anden til medicinalindustrien.