Danisco-chefens private fristed

Danisco's Alf Duch-Pedersen er en af Danmarks mest indflydelsesrige erhvervsledere, som værner om sit privatliv. Berlingske Tidende har besøgt jægeren og naturmanden Alf Duch-Pedersen i sommerhuset på Falster.

Danisco-chefens private fristed - 1
Foto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere
Når han er hernede i sit sommerhus, er Daniscos adm. direktør Alf Duch-Pedersen udendørs det meste af dagen.

»Mit sommerhus på Nordøstfalster er et åndehul for mig,« siger direktøren, mens han kigger ud over Grønsund med Møn i baggrunden.

Topchefen i Danisco, der som bestyrelsesformand for Danske Bank beklæder den mest magtfulde bestyrelsespost i Danmark, er tidligt på færde. Normalt står han op klokken seks om morgenen.

»Her har jeg mulighed for at være privat. Når jeg kommer ad motorvejen og kører over Farøbroen, er det ligesom om der sker noget med mig. Så falder pulsen, lige på stedet. Jeg synes altid, at solen skinner hernede, selv om det ikke er rigtigt. I dag gør den,« siger han.

På en naturperle, en 3.000 kvadratmeter grund med et idyllisk tidligere hus fra 1871, hvor mange lodsfamilier har boet gennem tiden, har Daniscos chef sit fristed. Det værner han om, og hidtil er hverken det eller hjemmet i Rungsted blevet lukket op for offentligheden. Alf Duch-Pedersen hører ikke til de erhvervsledere, der ønsker, at pressen får indblik i hans privatliv. Men i dag gør han en undtagelse.

Gammelt færgested
Vi er hos ham på et gammelt færgested ved et af de smalleste stræder mellem Falster og Møn. Der er både en smuk natur, og spændende historie knytter sig til egnen. F.eks. har kendte danske forfattere, som H. C. Andersen været her. Det samme har J. P. Jacobsen, der har skrevet om datteren af en adelsmand, Marie Grubbe, der i begyndelsen af 1700-tallet levede sammen med en fattig færgemand.

Det er en fondet, Det Classenske Fideikommis, som ejer tre godser, 4.500 hektar og en række tidligere arbejderboliger. Smukt beliggende boliger, der udlejes. Et af dem er det tidligere lodshus, Alf Duch-Pedersen og hustruen Lene har haft i de seneste otte år. Huset ligger på Gammel Færgevej, tæt ved den gamle købstad Stubbekøbing.

Hvis nogen mener, at sommerhuset ligger i en afkrog af Danmark, afviser Alf Duch-Pedersen det straks. Daniscos hovedkontor i Langebrogade i København kan uden for myldretiden nås i bil i løbet af en time og tyve minutter, når han og hustruen vender tilbage fra et af deres mange sommerhusophold. Fra parrets hjem i Rungsted tager det 50 minutter at nå ind til byen.

»Det er jo ingenting at komme til og fra sommerhuset. Vi valgte stedet her, fordi det ikke tiltrak os at have en feriebolig på nordkysten af Sjælland. Vi kunne godt have haft et luksussommerhus på nordkysten af Sjælland eller Skagen. Det er ikke mig. I denne denne egn af Danmark med de fantastiske løvskove, der går helt ud til stranden, kan man gå mange ture i skovene og langs strandene. Også om vinteren. Østfalsters kønne natur er helt eventyrlig, selv om den turistmæssigt er lidt overset,« siger Alf Duch-Pedersen.

PCen til Danisco tændt
Danisco er under ham vokset op i superligaen som international storspiller og producent af fødevareingredienser med en omsætning på godt 16 mia. kr., inklusive sukker og sødemidler.

Koncernchefen er kendt for altid at være 100 procent velforberedt til de utallige møder, han deltager i via jobbet og sine bestyrelsesposter. For Alf Duch-Pedersen er en slider og perfektionist. Til dagligt er der fuldt tryk på i koncernen. Som formand for Danske Bank, der er bankforbindelse for en række af de store børsnoterede selskaber og er husbank for A.P. Møller-Mærsk, er Duch-Pedersen nået helt til tops.

Danisco-chefen er fuldt operationsdygtig med PC og andet elektronisk udstyr. Han er koblet op på Danisco og ser sine mails mindst en gang om dagen.

»Det er ikke sikkert, at jeg svarer på dem, men jeg ved, hvad der foregår,« tilføjer Alf Duch-Pedersen.

Lytter til mediekritikken
Medierne og aktieanalytikerne har i perioder været hårde ved ham, siden han i 1997 blev adm. direktør for Danisco. Kritikken er bl.a. gået på, at han ikke er i stand til at levere aktiemarkedets mest efterspurgte vare, shareholder value, og at Daniscos kurs ville stige, hvis han forlod Danisco.

Alf Duch-Pedersen er flere gange blevet karakteriseret som en af dansk erhvervslivs kedeligste topchefer. Da han blev formand for Danske Bank sidste år, fik han som et af de negative skudsmål, at han manglede profil, selv om der ikke kunne sættes en plet på hans omdømme.

Danisco-chefen føler sig sat lidt i bås af danske journalister.

»Jeg tror, det største problem, pressen har, måske delvist dig selv, er at I kender mig ikke rigtigt. Jeg har en relativ stor barriere her, og jeg er ikke meget for at lukke folk sådan helt ind. Det bekymrer mig ikke så meget. Dem, der kender mig, og dem jeg arbejder sammen med, ved hvordan jeg er. Så kritikken generer mig sådan set ikke. Der skal også noget til, når bankens bestyrelse endte med at pege på mig som formand,« siger den 1,86 meter høje direktør.

I de sidste par år er han begyndt at åbne sig mere i offentligheden og i møder med aktieanalytikere, bl.a i forbindelse med information og promovering af Danisco.

»Jeg har ikke noget behov for, at Danisco kun skal være kendt ved en person. Det er hele direktionen. Men hvis omverdenen har det behov, så træder jeg gerne frem. Jeg har forstår bedre og bedre jer journalisters arbejdsvilkår, hvilket jeg tidligere ikke har haft forståelse for. Det er jo svært dag for dag at skulle udgive den bedste avis eller, hvad det nu er,« siger han.

Den 57-årige direktør har skiftet stil, bl.a. efter råd fra sine unge rådgivere og yngre direktører.

»De har ret. Det er mig, der er forkert på den. Derfor har jeg ændret holdning. Vores ansatte kan jo godt lide at læse om deres virksomhed og deres leder. Derfor har jeg lukket meget mere op end tidligere,« indrømmer Alf Duch-Pedersen.

Naturen ved Grønsund
Da Berlingske Tidende besøger direktøren, er det svært at genkende karakteristikken af ham som en kedelig mand. I dag er han meget imødekommende og snakkesaglig. Det er for øvrigt første gang, han åbner sommerhuset for pressen og viser en helt ubeskrevet side af sig selv:

Alf Duch-Pedersen er hyggelig mand, der gerne taler om sine private interesser og nøjes med at nævne Danisco, når han bliver spurgt.

»Jeg nyder den friske luft og sidde med en kop morgenkaffe og morgenmad ved det runde havebord ved strandkanten med udsigt fra sommerhuset over Grønsund ved Stubbekøbing,« siger han.

Huset og den 3.000 kvadratmeter naturgrund ligger i den lille bebyggelse, Grønsund.

»Jeg klipper hækken, vi slår græsset, og en gang om året renser vi blomsterbedene op. Mere bliver ikke gjort ud af haven,« siger koncernchefen.

Fra den grønne plæne ved strandkanten er der en enestående udsigt ud over havet, hvor der hele tiden er noget at se på og høre. F.eks. fuglene, de lydløse sejlskibe og motorskibene. Alf Duch-Pedersen skal kun have et par stikord, før han fortæller mere:

»Når der er kapsejlads Sjælland Rundt, kommer de store både lige forbi. Nogen gange kan jeg råbe ud og hilse på de sejlende. Jeg har også set kongeskibet passere gennem Grønsund,« siger Alf Duch-Pedersen.

Vinden er lidt hård i dag, og bladene på bævreasp-træerne rasler højlydt i vinden. Oven over os synger lærkerne, og mågerne skriger. Grønsund er et trafikeret farvand. Her passerer adskillige sejlbåde, mens et par sandsugere er i gang med at suge sand op fra havdybet.

Topchefen i Danisco skal, også i ferien på Falster, have nyheder gennem aviserne. Hver dag. Han værdsætter at læse sine tre morgenaviser, Berlingske Tidende, Børsen og Jyllands-Posten.

»Postvæsenet fungerer, for aviserne ligger i postkassen kl. otte om morgenen, siger Alf Duch-Pedersen, der hylder punktlighed og effektivitet, også i privatlivet.

Besøg af vennerne
I den stråtækte sommerhusidyl fra 1871 tilbringer Lene og Alf-Duch Pedersen tre uger hver sommer og en til to weekender om måneden året rundt.

»Jeg kan lide at trække mig tilbage i sommerhuset og have fred og ro. Vi kan have mange venner på besøg. Vi har et fast gæsteværelse redt op, så folk behøver ikke at køre hjem igen samme dag, de kommer. Derfor lever vi mere intensivt med vores venner frem for, at man kommer til middag klokken syv og går klokken et eller andet,«, siger Alf Duch-Pedersen.

Han sidder ikke ved havebordet med udsigten over Grønsund hele dagen. Tiden går også med golf, jagt, fiskeri og gåture i den smukke natur på Nordfalster. Selv har Alf Duch-Pedersen endnu ikke fået de store fangster, men naboen har lige fanget en fem kilos laks, siger han. Området rummer også spændende historie, både fra 1700-tallet og fra 2. Verdenskrig.

»Herfra, hvor vi står, gik der tidligere færge til Hårbølle på Møn, der ligger lige derovre. Under 2. Verdenskrig hjalp de lokale fiskere jøder til Sverige. Lige der ude er der internationalt farvand, og så kunne folk nå at komme at sted, inden de blev fanget af tyskerne,« siger koncernchefen, mens han peger mod øst.

I gamle dage sejlede der masser af sejskibe op gennem Smålandsfarvandet. Bl.a. var der livlig trafik over Grønsund mellem Møn og Falster med bl.a. landbrugsvarer.

Marie Grubbe
»Lodserne, der boede her, havde deres mole ud for, hvor vi sidder. Her lå deres små både forankret, for mange skibe skulle dengang bruge lods gennem Smålandsfarvandet,« siger Alf Duch-Pedersen.

Han har sat sig godt ind i lokalhistorien. Det gælder bl.a. Marie Grubbe, der er portrætteret af bl.a. H. C. Andersen (»Hønse Gretes familie«) og J. P. Jacobsen (»Fru Marie Grubbe«).

»Der står en mindesten for hende 50 meter fra sommerhuset, lige henne om hjørnet,« siger han.

Den i litteraturen meget omtalte Marie Grubbe levede i Grønsund i begyndelsen af 1700-tallet i et nu nedlagt hus, Borrehuset. Hun var datter af en adelsmand og blev først gift med Ulrik Frederik Gyldenløve, der var uægte søn af kongen. Men Marie Grubbe var sin mand utro og blev skilt. I en årrække boede hun og hendes nye og fordrukne mand, Søren, der fik hvervet med udskibning af brænde fra skovene på Falster til hovedstaden, her i Grønsund. Søren var desuden færgemand og kromand på stedet. Marie Grubbe døde i fattigdom på Falster.

Jagt og grævlinge
I det godt en kilometer smalle stræde Grønsund er strømmen stærk. På det dybeste sted er der 22 meter ned til havbunden. Store coastere passerer jævntligt forbi direktørens sommerhus:

»De kommer faktisk ret tæt på. Du føler nærmest, du kan røre dem, « siger han.

Handy-manden Alf Duch-Pedersen, der har god forstand på mekanik, da han er uddannet maskinmester, ville gerne, men har endnu ikke fået anskaffet sig en lille motorbåd. Til gengæld hygger han sig med at køre rundt i sin gamle militærjeep. For et år siden fik direktøren jagttegn og har lejet godt 200 tdr. land jord til at gå på jagt på. På Nordfalster er der godt med fasaner, rådyr og dådyr.

»For mig er oplevelsen ikke kun at skyde noget. At møde fire grævlinge, der står for næsen af én giver også gode oplevelser. Som jæger er der hele tiden masser af oplevelser. For mig er det en god modvægt til den travle hverdag på kontoret. Jeg har behov for at lave noget helt andet,« siger han.

Når familiens venner kommer på besøg, dvs. op til seks par ad gangen, spilles der golf, snakkes og laves god mad.

»Det er en supermåde at være sammen på. Man lærer folk at kende lidt anderledes, når man er intensivt sammen en helt dag frem for en fire til fem timer en aften,« siger Alf Duch-Pedersen.

Koncernchefen peger på, at kammeratskabet og samværet ved golf ligner omgangen med jagtkammeraterne. Han kender efterhånden det halve af den lokale golfklub og er også med i et ti-mands jagtkonsortium. En rigtig mandeklub med egen jagthytte:

»Det er dejlige mennesker, der er helt nede på jorden. Bl.a. er det selverhvervende, en købmand, en automobilforhandler og en projektleder. Vi har en relativ utvungen tone. Golf og jagt har sit eget hierarki. Du tager ikke hierarkiet med hjemmefra, men må falde ind på den hylde, hvor du kan få plads. Det kan jeg godt lide,« siger Alf Duch-Pedersen.

Selv om koncernchefen i hverdagen omgås spidserne i erhvervslivet, ja så kan den tidligere maskinarbejder og ingeniør omgås hvem som helst.

»Husk på, hvilken baggrund jeg har. Jeg kan tale med høj som lav. En gang imellem kan folk måske have lidt for store tanker om det, jeg går og laver. Så forklarer jeg dem bare, at det behøver de ikke,« siger Alf Duch-Pedersen.