Dan Jørgensen lader sig ikke slå ud af udskældt klimaindsats: »Det er en forståelig og brugbar kritik«

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er under heftig beskydning, efter at Klimarådet har dumpet regeringen. Men han tager det med ophøjet ro og lover, at der nok skal blive leveret på kritikpunkterne.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har udsigt til at skulle stå skoleret i Folketinget, efter at Klimarådet har vendt tommelfingeren ned over for hans og regeringens klimaindsats det seneste år. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at regeringen har været til eksamen hos Klimarådet, hvor man er dumpet med et brag.

At Klimarådet ikke vurderer, at regeringens samlede klimaindsats anskueliggør, at vi er på vej mod at opfylde klimalovens krav om en 70-procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

At klimaminister Dan Jørgensen (S) har udsigt til at skulle stå skoleret i Folketinget, fordi klimaordførere til både højre og venstre for regeringen råber vagt i gevær og mener, at »alle grønne advarselslamper blinker over klimaministeren«.

Og at både eksperter, politikere og verdens største vindmølleproducent skriger på en klar udmelding fra regeringen om et cirkaniveau for en høj, ensartet CO2-afgift i 2030.

Men … Det slår ikke Dan Jørgensen ud.

Tværtimod lægger ministeren ud med at erklære, at han er glad for at have Klimarådet som rådgiver for regeringen. Og at han er glad for, at regeringen har styrket rådet og indført et såkaldt årshjul, som betyder, at Klimarådet som i dag én gang om året skal vurdere, hvordan det står til med opfyldelsen af 70-procents målet.

»Jeg synes, det er nogle gode anbefalinger, de kommer med. Langt de fleste er vi enten i gang med at leve op til eller kommer til at leve op til. Der er ingen af deres hovedanbefalinger, som jeg er uenig i. Vi er enige et godt stykke hen ad vejen,« siger Dan Jørgensen.

Han er eksempelvis »helt enig«, når Klimarådet peger på, at der er meget mere, som skal gøres meget mere konkret.

Det gælder eksempelvis nogle af de spæde grønne teknologier som CO2-fangst og lagring (CCS) samt Power-to-X, hvor grøn strøm kan omdannes til grønne brændstoffer. Begge teknologier er udset til at skulle være drivende for at bremse og på sigt helt stoppe Danmarks udledning af drivhusgasser.

»Vi har ti år til at nå omkring 20 millioner ton nye CO2-reduktioner, og rapporten viser, at vi er nået en tredjedel af vejen ved konkret at have anvist over syv millioner ton reduktioner i løbet af det første år. Det synes jeg er et stort første skridt. Så er det klart, at vi er langt fra målet, og at der selvfølgelig er stor forskel på at kigge ind i et potentiale på nogle af de endnu ikke udviklede teknologier og så at blive helt konkrete på, hvad de her teknologier skal kunne hvornår,« siger Dan Jørgensen.

Klimarådet mener ikke, at jeres samlede klimaindsats anskueliggør, at man når 70-procents målet – det er vel alt andet lige ikke den hovedkonklusion, du som klimaminister havde håbet på?

»Fordi det står på den måde, som det gør, hvor de efterlyser, at vi bliver mere konkrete, så synes jeg egentlig, det er en forståelig og brugbar kritik. De ting, de peger på, vi skal gøre, er ting, vi enten er i gang med, eller som vi har tænkt os at gøre,« siger Dan Jørgensen.

Han tager det heller ikke så tungt, at både oppositionen og støttepartier kritiserer ham i barske vendinger for ikke at have sat hårdt nok ind og derfor vil pålægge ham og resten af regeringen at sætte yderligere skub i klimaindsatsen.

»Vi er allerede i gang med at forhandle om mere handling med flere af de partier, I har snakket med. Vi får kritik for endnu ikke at have lavet en aftale for landbruget, og der sidder vi ved forhandlingsbordet lige nu. Når SF og Venstre siger, vi skal handle mere, tager jeg det til mig som noget positivt. Om de to partier så er 1:1 enige om, hvad man skal gøre på for eksempel landbruget, tvivler jeg mere på. Men vi skal videre og finde konkrete løsninger. Det skal vi,« siger Dan Jørgensen.

Hvor vil I sætte konkret ind i den nære fremtid?

»Vi anerkender, at vi er blevet forsinkede på landbruget på grund af coronapandemien, og at det ikke er godt nok. Så det arbejder vi på. Den anden ting er, at der er behov for en klar strategi for teknologier som CO2-fangst og lagring, der skal hjælpe os i mål. Det arbejde er vi i gang med og kommer til at diskutere med Folketinget ganske snart,« siger Dan Jørgensen.