Dan-Bunkering tiltalt for at sælge brændstof til Syrien

Via russiske mellemmænd har det danske selskab solgt 172.000 liter jetbrændstof til Syrien, lyder tiltalen.

ARKIVFOTO: Bagmandspolitiet har tiltalt Dan-Bunkering og dets direktør for at sælge jetbrændstof til Syrien via russiske virksomheder. Det oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: ZEIN AL RIFAI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiet har tiltalt den fynske virksomhed Dan-Bunkering for at sælge jetbrændstof til Syrien via russiske virksomheder.

Det oplyser Bagmandspolitiet, hvis officielle navn er Statsadvokaten for Særlig International og Økonomiske Kriminalitet, SØIK, i en pressemeddelelse.

Foruden Dan-Bunkering er holdingselskabet Bunker Holding og en direktør tiltalt.

Ifølge tiltalen har Dan-Bunkering 33 gange solgt jetbrændstof til russiske selskaber, hvorefter brændstoffet blev leveret til Syrien i strid med EU's sanktioner.

Det har tidligere været fremme, at Dan-Bunkering skal have handlet med det russiske selskab Maritime, som ifølge Ruslands udenrigsministerium har haft ansvaret for at forsyne russiske kampfly i Syrien med jetbrændstof.

Via mellemled blev jetbrændstoffet leveret forskellige steder i Middelhavet og i sidste ende sejlet til en ukendt modtager i Port Banias i Syrien.

I alt skal selskabet have leveret 172.000 ton jetbrændstof til en samlet værdi af 647 millioner kroner til det borgerkrigshærgede land.

Bunker Holding og en direktør er tiltalt i forbindelse med otte af de 33 handler.

Handlerne mellem den danske virksomhed og de russiske selskaber fandt ifølge Bagmandspolitiet sted fra 2015 til 2017.

EU indførte i 2014 sanktioner mod Syrien med et »forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien«.

»Det er vores vurdering, at handlerne med de russiske selskaber er en overtrædelse af EU’s sanktioner,« udtaler Per Fiig, der er fungerende statsadvokat hos SØIK, i pressemeddelelsen.

»Det er selvsagt en meget alvorlig sag, hvis man som dansk virksomhed overtræder EU-sanktioner, der er indført mod et andet land på baggrund af en meget kritisk og alvorlig situation.«

Dan-Bunkering blev anmeldt til Bagmandspolitiet allerede i november 2016, efter at Udenrigsministeriet havde fået fortrolige efterretninger fra USA om virksomhedens mulige sanktionsbrud, har DR tidligere oplyst.

Først i september sidste år blev der rejst sigtelser i sagen. I første omgang var Bunker Holding og dets administrerende direktør beskyttet af navneforbud, men det blev i januar ophævet af Østre Landsret.

/ritzau/