Dagligt spilder danskerne 19 år på uønskede e-mails

Otte ud af ti danskere anser uønsket, elektronisk massepost som et problem, viser den første kortlægning af problemet. Alene TDC har på tre måneder opsnappet 200 millioner spam-mails.

84 procent af de danske internet-brugere er så plaget af uønskede, elektroniske tilbud om alt fra bryst- og penisforstørrelser til bliv-hurtigt-rig-opskrifter, at de anser det som et problem.

Det viser den første, danske kortlægning af problemet med uønsket massepost - kaldet »spam« - som hver eneste dag koster danske internetbruge spildtid, der svarer til 19 år.

Undersøgelsen er lavet i slutningen af september af Zapera for Videnskabsministeriet og Microsoft i Danmark. Ifølge IT-firmaet Comendo, som blandt andet lever af at frasortere uvæsenet, var 72,1 procent af samtlige elektroniske beskeder i november i Danmark spam. Alene Danmarks største teleselskab og internet-udbyder TDC har på tre måneder fanget flere end 200 millioner spambeskeder, inden de er nået ud til de én million kundepostkasser. Hvert døgn går to millioner uønskede meddelelser i fælden - eller over 60 procent af al post til TDCs privatkunder.

77 procent har fået spam
57 procent af de 1.006, der har besvaret undersøgelsen, opfatter i høj grad spam som et problem, 27 procent gør i nogen grad.

I private e-postkasser har 77 procent modtaget spam. Af dem har 82 procent fået reklamer, 45 procent har modtaget virus, og 35 procent har fået de såkaldte »Nigeria-breve«, hvor afsenderen angiveligt pludselig har fundet en konto uden ejer i Nigeria og derfor leder efter nogen, der vil hjælpe med at bruge de mange, rare millioner.

Privatpersoner får knap 10 spambeskeder om dagen og bruger knap fire minutter sammenlagt på at rydde dem ud. To tredjedele åbner aldrig sådanne beskeder.

På arbejdspladserne er tallene stort set identiske. 47 procent har modtaget spambeskeder - knap ti om dagen, hvilket i gennemsnit koster fire et halvt minut. I bunken af uønskede beskeder er lidt flere Nigeria-breve end ellers.

Når mange mod deres vilje ender på en modtagerliste, skyldes det, at de ikke gør sig ulejlighed med at læse, hvad de oplysninger, som de selv afgiver ved at taste dem ind, faktisk bruges til bagefter. Knap en tredjedel sætter sig slet ikke eller kun i ringe grad ind i spørgsmålet.

»Så selv om 65 procent angiver, at deres egen adfærd på nettet er en god foranstaltning imod udbredelsen, er effekten begrænset. En del brugere kunne nyde godt af en adfærdsændring,« siger Jesper Claus Larsen fra Zapera, der står bag undersøgelsen.