Dagens aktietips

Pas på Stop Loss i små aktier.

I sidste uge tabte en norsk investor en kvart million på en enkelt handel, da en Stop Loss-ordre gik galt for ham.

Det samme kan ske i Danmark, hvis man køber en aktie og samtidig lægge en ordre ind i handelssystemet om, at aktien skal sælges, hvis den falder under en vis grænse.

Fornuftigt nokPrincipielt er det fornuftigt nok at sælge en aktie, hvis den viser sig at være et fejlkøb i stedet for at lade tabet vokse sig større og større.

Men når det gælder små aktier med en ringe omsætning, kan det blive katastrofalt.

RisikoenHer risikerer man nemlig, at der slet ikke er nogen købere til aktien, når den falder under den kurs, man på forhånd har defineret som salgskurs. Eller måske er der købere, men til en langt lavere kurs.For eksempel kan man have givet besked om, at aktien skal sælges, hvis den falder fra kurs 100 til kurs 90. Men hvis nu der ikke er nogen købere, som vil give kurs 90, så kan handlen ikke gennemføres.

En automatisk Stop Loss-ordre vil så søge efter den højeste kurs, som nogen vil betale, og den kan for eksempel vise sig at være kurs 60.

Sælger automatiskMaskinen gør som den er programmeret til og sælger automatisk, når kursen er faldet under en vis kurs, og det gør den så til den højest opnåelige kurs.

Investor taber dermed 40 % af sin kapital på en brøkdel af et sekund.

Dette ville ikke ske i en stor aktie, som for eksempel C20-aktierne. Her er der altid både købere og sælgere indenfor et forholdsvis smalt interval.