Dagens aktietip - torsdag

Aktietip. Sådan lodder du markedets stemning

I de seneste uger har det til tider været vanskeligt at overskue, hvordan stemningen på aktiemarkedet egentlig er.

Den ene dag har det været den rene jammer med styrtdykkende kurser over hele linjen for så et par dage senere at skifte 180 grader. Så har solen skinnet smukt på Københavns Fondsbørs, og en lang række aktier er steget med tre-fire procent på en enkelt dag.

Med sådan en ustabilitet er det svært at lodde markedets stemning og dermed også at beslutte sig for, om man skal trække sig helt ud af markedet med risiko for at gå glip af nogle gode gevinster, hvis nu den gode stemning fortsætter. Eller om man skal blive på markedet med risiko for at blive trukket med ned, hvis kurserne kollapser helt.

Omsætningen rettesnorDer findes ikke nogen skråsikre metoder til at lodde markedets stemning, men derfor behøver man nu ikke at være helt uden hjælpemidler. Der findes nemlig nogle måder, som kan give et indtryk af, om stemningen overordnet set er positiv eller negativ.

For eksempel kan man kigge på, hvor stor omsætningen er, når markedet stiger, og sammenligne med, hvor stor omsætningen er, når markedet falder.

Man vil tit se, at en stor omsætning under et fald og en lavere omsætning under den efterfølgende stigning er et signal om et fortsat fald. I sådan en situation skal man altså ikke forsøge at købe en billig aktie, når faldet afløses af en stigning. Det kan meget vel være en kortvarig stigning.

Som eksempel kan nævnes Danske Bank, som den 9. august faldt til 223 under en omsætning på 6,8 mio. aktier. Dagen efter faldt den til 217,75 under en omsætning på 4,4 mio. aktier, men så steg den til 224 dagen efter.

Men stigningen skete under en omsætning på kun 2,5 mio. aktier. Altså langt mindre end de foregående dages fald, og det viste sig da også at være en kortvarig fornøjelse, for kursen faldt igen de følgende dage.