Dagens aktietip - torsdag

Aktietip. Danisco kontra Genmab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af grundreglerne på aktiemarkedet er, at ingen interesserer sig for et selskabs historiske resultater.

De er fortid, og aktiemarkedet interesserer sig kun for fremtiden. Det er der god fornuft i. En aktie er nemlig en ejerandel i et selskab, og prisen for den ejerandel skal naturligvis stå i et rimeligt forhold til, hvilken indtægt man som aktionær bliver medejer af.

Derfor er man som aktionær nødt til at se fremad og vurdere, hvilke indtægter man forventer et bestemt selskab vil kunne levere de kommende år.

Det kan dog skabe den lidt underlige situation, at et selskab med en solid indtjening stort set ikke rykker sig ud af flækken kursmæssigt, mens et selskab med drønende underskud stiger flot på kurslisterne. Det skyldes, at forventningerne til det underskudsgivende selskab er større end forventningerne til det solide selskab.

Forskellige forventningerSom eksempler kan nævnes Danisco kontra Genmab. Det ene selskab forsyner sine ejere med milliardoverskud år efter år, mens det andet er berygtet for at brænde hundredevis af millioner kroner af hvert år. Alligevel har den investor, som købte en Danisco-aktie for ni år siden ikke tjent en eneste krone, mens Genmab er steget med 35 procent siden børsnoteringen i oktober 2000. I sammenligningen er taget højde for Daniscos udbyttebetaling.

Dette tilsyneladende paradoks skyldes, at markedets forventninger til Daniscos fremtidige indtjening er særdeles ringe, mens der er anderledes store forventninger til Genmab.

Vi skal ikke her tage stilling til markedets vurdering af de to konkrete selskaber, men som aktionær bør man være opmærksom den beskrevne problemstilling. Det er som udgangspunkt fløjtende ligegyldigt, hvor mange penge et selskab tjener eller ikke tjener. Det altafgørende for en akties stigningspotentiale er, hvilke forventninger markedet har til selskabet.