Dagens aktietip - onsdag

Aktietip. Novozymes tager markedsandele fra Danisco

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Daniscos enzymdivision - amerikanske Genencor taber fortsat massive markedsandele til Novozymes i kampen om det globale marked for enzymer til bioethanolproduktion, som de to selskaber deler mellem sig. Det kom frem ved Daniscos fremlæggelse af årsregnskab, at Genencor efter den tabte patentsag til Novo-zymes har lanceret en ny type enzym, som kunderne dog har været tilbageholdende med at tage til sig. Danisco har direkte erkendt, at selskabet på det grundlag har tabt kunder. Og det er nu ved at give Novo-zymes en helt dominerende global markedsposition til det boomende marked for etha-nolenzymer.

Det skaber nogle fremragende markedsudsigter for Novozymes, og den stærkere konkurrencekraft gav i sidste uge Novozymes-aktien et betydeligt løft, trods det generelt faldende marked. Efter at aktien i halvanden måned har forsøgt at bryde kurs 600, skete det i sidste uge. Det betyder en stor mulighed for yderligere kursstigninger den kommende tid.

Man bør dog være opmærksom på, at Novozymes handles til en særdeles høj pris i forhold til den aktuelle indtjening. Det indebærer store forventninger til fremtiden hos aktionærerne, og netop store forventninger kan ændres i nedadgående retning med et pennestrøg.

En investering i Novozymes vil ganske givet være fordelagtig på lang sigt, men på kort sigt vokser risikoen for, at netop denne aktie bliver ramt hårdt, hvis vi igen bliver udsat for et kursfald på det amerikanske marked. Et kursfald, som trækker det danske marked med sig ned.

Selv om Danisco på kort sigt bliver overtrumfet af Novo-zymes bør man derfor ikke afvise Danisco som en langsigtet investering. Aktien er langt billigere end Novozymes, men med det samme langsigtede potentiale og en væsentligt lavere risiko.