Dagens aktietip - mandag

Aktietip. Følg ikke de korte udsving i markedet.

Man skulle tro, at kursfald på aktiemarkedet var det værste, en aktionær kunne forestille sig. Det er selvfølgelig slemt, men der er faktisk en situa-tion, som er værre end et konstant faldende marked. Nemlig et marked, som ikke kan bestemme sig for, om det vil op eller ned. Sådan et marked har vi for øjeblikket.

Et marked, som er konstant faldende, er det trods alt forholdsvis nemt at forholde sig til. Her skal man bare trække sig ud og vente på bedre tider.

Men et marked, som svinger mellem optimisme og pessimisme giver perfekte muligheder for den dyreste situa-tion en investor kan udsætte sig for. Nemlig at købe sine aktier, når kursen topper (kaldes at "købe på toppen") og sælge dem, når kursen når bunden (kaldes at "sælge på bunden").

Psykologisk presDen situation bliver man nemt rodet ind i, når ingen rigtig ved, om gode kursstigninger tre dage i træk kun er en midlertidig pause, inden kurserne fortsætter nedad. Eller om det tværtimod er begyndelsen til endnu en lang stigning, som det gælder om at være med på.

Så vælger mange lige at se situationen an i et par dage, mens den ubehagelige fornemmelse af at gå glip af noget vokser. Til sidst bliver det psykologiske pres for stort, og man køber ind.

Hvorefter kurserne begynder at falde igen. Så gentager situationen sig med modsat fortegn. Nu handler det nemlig om, hvorvidt kursfaldene bare er midlertidige, inden det igen går opad. Eller om kurserne fortsætter nedad.

Frustrerende og dyrtIgen bygger det psykologiske pres sig op, og til sidst giver man efter og sælger. Hvorefter kurserne begynder at stige igen. Det er både frustrerende og dyrt. Hvis du har oplevet denne situation, er du ikke alene. Men der findes heldigvis flere måder at undgå de grimme tab på. Det kigger vi på i morgen her i Erhvervsbladet.