Dagens aktietip - mandag

Aktietip. Danske Bank vinder i længden

Danske Bank havde et rigtigt godt år i 2006. Det havde stort set alle banker i Danmark dog, og det indikerer, at der sandsynligvis mere er tale om en generel branchefremgang, end en fremgang, som den enkelte bank kan tage æren for.

På lidt længere sigt skiller Danske Bank sig dog væsentligt ud fra hovedparten af de mindre banker. De mindre banker har de seneste år brugt store ressourcer til ekspansion på hjemmemarkedet, mens Danske Bank i stedet har vendt sig mod udlandet og foretaget nogle strategiske opkøb med henblik på den fremtidige vækst på interessante markeder.

De mindre konkurrenter har altså påført sig selv større omkostninger for at konkurrere med hinanden om det samme marked. Et marked, som sandsynligvis vil skrumpe ind i forhold til de seneste år, når den økonomiske vækst i samfundet vender tilbage til mere normale forhold. Her fristes man til at henvise til det gamle ordsprog om at tisse i bukserne for at holde varmen. På kort sigt ser væksten godt ud, men i længden holder den ikke.

Begavet beslutningI modsætning hertil har Danske Bank de seneste år købt banker i Irland og Nordirland, og 9. november 2006 købte man så den finske Sampo Bank for 30,1 mia. kr. Sampo Bank er den trediestørste bank i Finland og giver Danske Bank et solidt fodfæste til ekspansion mod øst, hvor væksten er større end i de vestlige europæiske lande.

Ved at købe stort ind i udlandet kommer man ud over problemet med, at et eventuelt køb af mindre danske banker fylder for lidt i regnskabet, og at købet af større banker vil være for dyrt. Ligesom man undgår problemer med myndighederne ved at vokse til en monopolagtig størrelse i Danmark.

Vi anser Danske Banks opkøb de seneste år for at være en begavet strategisk beslutning, som vil gøre Danske bank til en langsigtet vinder.