Dagens aktietip - fredag

Aktietip. Ny usikkerhed om Vestas.

Vi fastholder vores langsigtede positive syn på Vestas, men kortsigtet er vi igen blevet skeptiske efter meldinger om problemer med gearkasser i flere havvindmølleprojekter.

I et international branchemagasin bekræfter Vestas' offshore manager, at gearkasseproblemerne i Kentish Flats projektet, som er velkendte, medfører, at salget af V90-teknologien til andre offshore projekter stoppes.

Udskiftning af gearkasserDa offshore projekterne fortsat udgør en meget lille del af Vestas' forretning, bør det ikke give anledning til bekymring.

Men Vestas overvejer tilsyneladende også at udskifte gearkasser i Barrows projektet, der består af 30 styk af V90-3MW modellen, installeret tre måneder efter gearkasserne Kentish Flats.

Udskiftningen kan betyde, at hensættelserne også i andet kvartal bliver meget store, og det kan meget let komme til at påvirke den kortsigtede stemning omkring aktien. Vestas har tidligere haft store problemer med tilliden i markedet, og det har været et af den nye ledelses første og største problemer at håndtere.

At dømme efter aktiekursens udvikling har det hidtil været en stor succes. Efter at være faldet dramatisk har de seneste måneder været en stor succeshistorie for Vestas.

Stigende aktiekursMen det er vigtigt ikke at glemme de kolde regnskabstal. Den stærkt stigende aktiekurs er således ikke et resultat af, at Vestas er blevet en god forretning.

Objektivt set er Vestas nemlig en elendig forretning. Den høje kurs begrundes udelukkende i store forventninger til den fremtidige udvikling.

Hvis det kommende halvårsregnskab udskyder det tidspunkt, hvor Vestas forventes at blive en god forretning kan det få en kraftigt negativ effekt på aktiekursen på kort sigt.

På lang sigt anser vi dog Vestas for at være en god investering.