Dagens aktietip - fredag

Aktietip. 80 procent sandsynlighed for et godt aktieår?

De sportsinteresserede er allerede nu begyndt at tage lån i banken for at finansiere nye aktiekøb. De ved nemlig, at 2007 med 80 procent sikkerhed bliver et godt aktieår. Det har "The Super Bowl Indicator" nemlig afsløret.

Super Bowl er finalen i årets mesterskab i amerikansk fodbold og en af verdens mest sete sportsbegivenheder. The Super Bowl Indicator fortæller kort sagt, at hvis det vindende hold i årets Super Bowl kommer fra den oprindelige National Football League, så vil aktierne stige i det følgende år. Og eftersom begge finalister i år kommer fra den gamle NFL, er succes'en for aktiemarkedet altså stort set garanteret. Historien viser nemlig, at denne indikator har 80 procent sandsynlighed for at ramme rigtigt.

Kilden til historien er en artikel af Mark Hulbert på www.marketwatch.com, og det skal straks siges, at han ikke tillægger denne indikator større værdi end sammenhængen mellem antal storke og antal fødsler.

Statistik er et uvurderligt værktøj til at afsløre nogen sammenhænge, som man måske ikke kan se med blotte øje, men den skal altid kunne sandsynliggøre en sammenhæng imellem de forhold, den beskæftiger sig med. Det gælder også på aktiemarkedet.

Man skal dog ikke undervurdere tallenes værdi. For eksempel fortæller de os, at forskellen mellem KBXcap-indekset og 200 dages glidende gennemsnit før de tre seneste større kursfald var 21,3 procent 20,0 procent og 18,7 procent.

Idag er afstanden 17,7 procent så vi nærmer os med hastige skridt den situation, som flere gange tidligere har resulteret i kursfald. Ikke fordi statistikken siger, at sådan skal det være. Men fordi psykologi på kort sigt styrer markedet.

Investorerne på aktiemarkedet bliver stadig mere nervøse, jo mere markedet løber løbsk. Derfor skal der mindre og mindre til for at bekræfte forventningen om, at korrektionen nu er i gang. Og så ruller snebolden. Styret af psykologi, men forudsagt af statistik.