Dagens aktietip - fredag

Aktietip. Pas på årsregnskaberne

Nu begynder vi så småt at nærme os det tidspunkt, hvor mange selskaber skal til at aflægge årsregnskab for 2006. Af to grunde kan det måske virke underligt at advare mod årsregnskaberne. Dels indeholder de ofte den mest gennemarbejdede og uddybende information, som man får hele året, og det er jo i sig selv positivt. Og dels bliver man normalt ikke overrasket over årets endelige resultat, hvis man har læst den seneste kvartalsmeddelelse fra et selskab. Det er ikke almindeligt, at der sker så dramatiske ting i årets sidste kvartal, at man ikke kunne forudse det tre måneder før årets slutning.

Men der er alligevel en enkelt ting i årsregnskaberne, som kan få aktiekurserne til at svinge voldsomt. Nemlig forventningerne til det kommende år.

I praksis er det sådan, at aktiekurser i langt højere grad styres af forventningerne til fremtiden end til fortidens resultater. Man kan jo ikke købe en aktie med tilbagevirkende kraft, så at det gik godt i det nu afsluttede år var godt for de nuværende aktionærer, men hvis man overvejer at købe en bestemt aktie, er det langt mere interessant, hvordan det kommer til at gå fremover.

Forventningerne til det kommende regnskabsår offentliggøres normalt først i selve årsregnskabet, og det er altid en gyser. Forventninger om et godt år kan nemlig gode sende aktiekursen ned, hvis markedet havde forventet endnu mere. Derfor kan man opleve, at et selskab erklærer sig tilfreds med årets resultat og også forventer en god vækst næste år. Hvorefter kursen styrtdykker.

Det har snydt mange gennem tiden, og hvis man vil være på den sikre side, så vent med at købe en aktie til et par dage efter, at de har offentliggjort deres årsregnskab. Så har aktiemarkedet haft tid til at fordøje regnskabet, og de første vilde kurssving er overstået.