Dåsemakrellen kæmper for livet

Svar på tiltale: Direktør Pia Vanggaard fra Sæby Fiske-Industri må nu sælge makrel i tomat og olie med tab. Detailhandelen vil ikke være med til at betale for de stigende råvarepriser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I beklager jer over, at I i øjeblikket sælger dåsemakrel i tomat til detailhandelen med tab. Hvorfor sætter I ikke bare priserne op?

»Detailhandelen har en formening om, at fødevarepriserne skal falde fra år til år. Vi prøvede sidste år at sætte priserne op, fordi råvarepriserne var steget så meget, at vi havde behov for en prisstigning på 50 øre pr. dåse. Vi fik 15 øre, og netto betyder det, at vi i øjeblikket lægger 10 øre i hver dåse vi sender ud herfra.«Hvorfor accepterer I at sælge med tab?

»Alternativet ville være, at vi kun producerede halvdelen af de 100 mio. dåser, vi leverer om året, og så nøjedes med at sælge til de kunder, der er villige til at betale for meromkostningerne. Men vi skal jo fordele alle vores faste omkostninger på samtlige dåser, og jo færre vi producerer, des større bliver omkostningerne pr. dåse.«I kunne vel også helt droppe produktion af dåsemakrel!

»Jamen for vores vedkommende er det et spørgsmål om at være eller ikke være, for vi producerer udelukkende makrelkonserves. Vi er dog så gunstigt stillet, at vi i år kan leve på vores nettorenteindtægt. Men det har jo ikke ret meget med fodbold at gøre.«Kan I ikke lægge pres på jeres råvareleverandører?

»Det har jeg hidtil ikke formået. Vi har set en stigning på råvarepriserne på først 40 pct. og så 50 pct. året efter, så går den ikke længere. Hvis de europæiske forbrugere vil fortsætte med at købe makrel, så må fødevarekæderne også være villige til at betale for det. Priserne på råvarer er steget 700 pct. de sidste otte til ti år. En dåse i butikkerne er i samme periode steget med cirka 70 pct. til 5,25 kr.«Risikerer vi, at vi om et par år helt må undvære makrel i tomat?

»Hvis det står til os, vil man også fremover kunne købe dåsemakrel. Det er et produkt, der fortjener at blive. Det er et produkt, som næsten alle mennesker over hele kloden kan lide. Det har en høj kvalitet, og selv om vi fik de priser, vi gerne ville have, ville det stadig være en af de billigste proteinkilder, som kan købes.«