Dårlig omtale kan føre til flugt fra minibørsen

Aktier. Noterede selskaber ærgrer sig over dårlige omtale.

Hvis ikke den negative omtale af den alternative markedsplads First North hører op, vil en række af markedspladsens noterede selskaber kraftigt overveje at søge nye græsgange. Der viser en rundringning foretaget af RB-Børsen til de danske selskaber, der er noteret på minibørsen FIrst North.

Og her er man godt og grundigt trætte af de negative overskrifter, som First North har kastet af sig i de seneste uger. Kritikken er blandt andet rejst af Dansk Aktionærforening, der fraråder private småinvestorer at handle aktier på First North.

- Konsekvensen kan være, at vi er nødt til at finde en alternativ markedsplads. Der er pisket en negativ stemning op, siger administrerende direktør Lasse Frost fra Zepto Computers. Han kalder samtidig kritikken af First North tarvelig og er ked af den negative omtale. Samme melding kommer fra direktøren for SCF Technologies.

- Det er altid kedeligt at være på en markedsplads, der trækker negative overskrifter. Det skader markedspladsen som sådan og dermed også de selskaber, der er på den. Det er klart, at hvis der bliver ved med at være negativ omtale, kunne man overveje at flytte over til et andet sted, siger administrerende direktør Karsten Felsvang fra SCF Technologies. Han understreger dog, at selskabet, der har været noteret på First North i godt tre måneder, ikke har aktuelle planer om at forlade markedspladsen.

Kritik fra aktionærforeningenDen alternative markedsplads First North er en del af OMX - Københavns Fondsbørs. Formålet med markedspladsen er at give mindre og mellemstore virksomheder mulighed for at rejse kapital - uden at skulle leve op til samme krav, der gælder for børsnoterede selskaber på Københavns Fondsbørs. I øjeblikket er der ti danske selskaber noteret på First North, som har fået en del negativ omtale siden lanceringen i december 2005.

Senest har Ugebrev for bestyrelser og direktøren for Dansk Aktionærforening, Claus W. Silfverberg, kritiseret markedspladsen for at indeholde meget risikofyldte selskaber, der er noteret til kunstigt oppustede aktiekurser. Det øger risikoen for, at en række investorer risikerer at brænde fingrene gevaldigt, hvis kurserne, som ugebrevet forudser, tager et ordentligt dyk nedad.

- Jeg synes, kritikken er uberettiget. Man sammenligner selskaberne med dem på Københavns Fondsbørs, hvilket svarer til at sammenligne pærer og bananer, siger administrerende direktør Brian Mertz Pedersen fra Notabene. Selskabet har netop meddelt, at de agter at forlade First North til fordel for Københavns Fondsbørs.

Stram kraveneBrian Mertz Pedersen mener, at det kan blive nødvendigt at stramme kravene for selskaber, der ønsker at blive noteret på First North.

- Kravene skal ikke være lige så store, som på den rigtige børs. Men det kan være nødvendigt med en gylden middelvej, siger Brian Mertz Pedersen.

Børschef for First North i Danmark, Carsten Borring, mener ikke, at der er grund til at øge kravene for selskaberne.

- Det er lidt svært at sige, hvilke krav man tænker på. Der er en hel palette af krav, man kan skrue på. Men hånden på hjertet er vi faktisk ret stolte af de ti selskaber, vi har noteret på First North. Det er rigtigt, at selskaberne er små og risikofyldte. Men det er det, en børs handler om - at rejse risikovillig kapital, siger Carsten Borring.

RB-Børsen