DA bliver beskåret af egne medlemmer

En tredjedel af Dansk Arbejdsgiverforening skal væk. Dansk Industri har stået i spidsen for at skære helt ind til benet i deres egen hovedorganisation. DI vil spare penge og undgå, at konkurrere med DA om rampelyset.

Læs mere
Fold sammen
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er blevet stækket voldsomt af deres egne medlemsorganisationer. I løbet af det næste år skal DA spare en tredjedel af deres budget væk. Det betyder blandt andet, at arbejdsgivernes fælles regionale netværk bliver nedlagt.

Fra mastodonten Dansk Industris side, var der på forhånd lagt op til et sandt blodbad i DA forud for fastlæggelsen af en ny strategi, der gælder frem til 2010.

Men flere andre medlemsorganisationer med HTS i spidsen, fik efter sigende afværget det, der ville have været noget nær en udslettelse.

I stedet er man endt med at skære en tredjedel af DAs budget på 120 mio. kroner væk.

Fælles nervecenter
HTS-direktør Peter Albæk vil ikke udtale sig om, hvem der vil spare hvor meget.

»Men jeg kan godt sige, at vores begejstring ligger på et lille sted. Vores grundsynspunkt er, at arbejdsgiverne står stærkt ved at have et fælles nervecenter, der kan samle informationer fra alle organisationer. Men vi er med i det her, for det er også et spørgsmål om, hvorvidt vi ønsker at have et fællesskab,« siger Preben Albæk. DAs adm. direktør, Jørn Neergaard Larsen, vil heller ikke kommentere på, hvilke medlemsorganisationer, der især har ønsket at spare på deres udgifter til Dansk Arbejdsgiverforening.

»Den samlede strategiplan er besluttet i fuld enighed i vores bestyrelse. Jeg vil ikke knytte nogen bemærkninger til vejen til beslutningen,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Han erkender imidlertid, at DAs organisationer, på grund af en række sammenlægninger i løbet af de sidste år, er blevet så store, at de selv kan klare en del af de opgaver, som DA hidtil har løst.

»I dag er vi nede på 13 medlemmer, og vi må regne med, at det tal bliver endnu mindre som følge af yderligere sammenlægninger fremover. Det betyder blandt andet, at vores medlemmer godt kan varetage det regionale arbejde, som vi hidtil har taget os af,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Hård konkurrence
Officielt handler besparelserne i DA om at optimere udnyttelsen af ressourcerne. Men bag lukkede døre tales der om arbejdsgiver -og erhvervsorganisationer, som er presset af en intern kamp om virksomhedernes gunst. Både DI, HTS, Dansk Handel og Service og Dansk Byggeri har behov for at spare penge, så de kan have konkurrencedygtige kontingenter.

Samtidig vil især DI gerne selv profilere sig på de fleste områder, ikke mindst uddannelse, hvor DA har haft en stærk profil.

Jørn Neergaard Larsen slår imidlertid fast, at DA forsat skal være operatør på uddannelsesområdet. Men DA, som i dag har 135 medarbejdere, kan ikke nøjes med at skære deres regionale struktur væk, hvis de skal leve op til sparekravene. De bliver også nødt til at fyre folk i hovedsædet på Vester Voldgade.

Udenfor voldene
Adm. direktør i Dansk Byggeri, Jens Klarskov, mener at DA fortsat vil være en stærk hovedorganisation. Men han vil ikke sige, hvor små eller store besparelser byggeriet har været fortalere for.

»Det er vigtigt, at vi har fundet en løsning, der er fælles opbakning til. Dansk Byggeri har et stærkt lokalt og regionalt netværk. Vi kan godt håndtere varetagelsen af vores interesser udenfor voldene med den løsning, der er fundet nu,« siger Jens Klarskov.

Så sent som i går meldte Dansk Byggeri ud, at de i 2005 nedsætter deres kontingent med i alt 18 mill. kroner.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Dansk Industri i går.